Енергийният министър: Споразумението с „Боташ“ не е за доставки на газ от Русия

Енергийният министър: Споразумението с „Боташ“ не е за доставки на газ от Русия
A A+ A++ A

Споразумението с турската компания "Боташ" (Botas) е за използване на инфраструктура, чрез която да бъде доставен втечнен природен газ, транспортиран чрез танкери по море. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушване в Комисията по енергетика в Народното събрание.

"Говорим за резервиране на капацитет на терминали за втечнен природен газ, регазификация и транзит през газовата инфраструктура на "Боташ" до гранична точка в България", добави Христов. По думите му всички спекулации, че чрез този договор ще се закупува руски газ, са неверни.

Министърът разясни, че структурата на това споразумение е идентична на споразуменията, които България има с Гърция, където страна ни резервира терминали и слотове в терминала Ревитуса. Има и резервиран капацитет на строящия се терминал в Александруполис. По този начин България резервира капацитет и в инфраструктурата на Турция, отбеляза той.

"Единствените възможни точки за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) са в Турция и Гърция. България не може да строи терминал за ВПГ в Черно море, тъй като през Босфора не се пропускат танкери с втечнен газ", коментира Христов. Затова страната ни най-пряко и най-лесно може да достави ВПГ от Гърция и Турция, като България има споразумения и с двете страни.

Източникът на газ е гарантиран при всяка покупка, изтъкна министър Христов. "Абсолютно всеки газ, който България закупува, е със сертификат за произход. Има изрично изискване това да не е руски газ и то се изпълнява", добави служебният енергиен министър.

Цените, предлагани от "Боташ", са конкуренти и са подобни на подобни услуги в Гърция, посочи Росен Христов.

#Росен Христов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »