Повече от 175 000 българи са си купили нов апартамент през миналата година

Повече от 175 000 българи са си купили нов апартамент през миналата година
A A+ A++ A

Над 175 хиляди българи са си купили нов апартамент миналата година председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, цитиран от "Телеграф". Той уточни, че сделките за първите девет месеца на 2022 година са били 175 262, докато за година по-рано броят им е 172 730. По думите му това е 12-годишен рекорд. За първите девет месеца на миналата година има ръст на обема от сделки спрямо 2021 година, която е била най-силна за последните 12 години, обясни експертът.

Рекордьор

Рекордьор по покупки на имоти е Несебър. Ганев уточни, че за деветмесечието на миналата година, откогато са и последните данни, сделките в черноморския курорт са с ръст от 54 на сто. Това нарежда общината в топ 5 по обем продажби, като изпреварва Бургас, който е с над 7000 броя. Морските градове са сред най-предпочитаните дестинации за покупки на жилища през изминалата година. Сред отличниците е също и Балчик, където ръстът е със 17 на сто. Увеличават се също покупките в Поморие, докато спад е регистриран в Каварна и Бяла. Ганев доъплни, че е имало и ръст на договорените ипотеки с два процента спрямо година по-рано въпреки лекото покачване на лихвите. При строителството също е отчетен ръст, като най-голям е бил в София – 30 на сто.

Повече нови сгради са започнати също в Пловдив, Варна и Бургас. В столицата е стартирало строителството на 10 700 апартамента през деветмесечието, като за същия период са били пласирани 24 000 жилища. Ганев допълни, че са се продали и много апартаменти старо строителство. Причината е, че заради поскъпването на строителните материали миналата година не е имало много продажби на нови имоти. Това е раздвижило пазара на старите жилища. Много от тях са се продали, защото е нямало предлагане, а хората са искали да си запазят парите от инфлацията, обясни Ганев.

Цени

Цените на жилищата са с 22 на сто отгоре за деветмесечието в София. Поскъпнали с по 12 на сто са имотите във Варна, Бургас и Пловдив. Увеличение от 11 на сто е регистрирано и в Стара Загора.

От 2015 година до момента поскъпването на жилищата е почти двойно. Ако тогава в София апартамент от 70 квадрата например се е продавал за 100 000 евро, в момента цената на същото жилище ще е малко под 200 000 евро.

Ганев уточни, че ръстът от 2015 г. е между 70 процента за големите градове у нас и 50 на сто за малките. И допълни, че 40-50 процента от сделките са в 6-те големи града в страната.

Очаквания

Очакванията на експертите за настоящата година са да има лек спад в ръста на цените на имотите. Прогнозите са и леко да се понижи броят на сделките. Ганев изтънка, че миналата година второто тримесечие е било по-силно от третото, а за да се определи тенденцията за настоящата година, трябва да се видят данните от последното. Те се очаква да станат ясни до няколко дни. Експертът подчерта, че влияние ще окажат политическата и международната обстановка, войната в Украйна, инфлацията, която води до поскъпване на строителните материали и труда. Положително вляние би оказало приемането ни в Шенген и еврозоната, допълни експертът.

Двустайните стават тристайни

Двустайните апартменти стават тристайни. Все повече жилища с по две стаи се продават на цените на тези с по три. Някои от двустайните дори се презентират в обявите за тристайни, но не защото имат едно помещение повече, а защото имат възможност за преустройство. Председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев обясни, че възможността за преграждане на апартамента и обособяване на още едно отделно помещение е предимство в пердлагането на имотите. Причина за това е пандемията, когато хората видяха, че имат нужда от повече пространство и отделна стая за работа или учене. Тази тенденция остава и сега. Хората търсят повече помещения, допълни експертът.

Терасите са хит

Терасите са хит в търсенето на жилища, съобщи за „Телеграф“ председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. Той уточни, че изисквнето за отворени площи в имотите е следствие на пандемията и тази тенденция също се е запазила. По думите му повечето купувачи в момента имат по-сериозни изисквания за жилищата, които купуват. Повечето хора държат те да са в нови сгради, построени с по-качествени мтериали, с хубави тераси, както и с по-поддържани общи части.

#имоти #недвижими имоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"