Помощи за транспорт за бедните заменят 25 ст. отстъпка за горивата

Помощи за транспорт за бедните заменят 25 ст. отстъпка за горивата
Pixabay
A A+ A++ A

Депутатите приеха закон, с който държавата ще събира отчисления от произведените от "Лукойл Нефтохим" горива и с тях ще изплаща помощи за транспорт на нискодоходни граждани. Законът обаче ще влезе в сила, едва след като страната ни получи положителна нотификация от Брюксел.

Повече от час продължиха дебатите около заглавието на закона, чийто вносител е Делян Добрев от ГЕРБ, и който доби известност като "закона за намаляване на цената на горивата с 1 лев". Първоначално се предвиждаше ценовата разлика между внасяния евтин руски нефт и този на европейската борса Брент да се прибира от държавата и с тези средства да се намалява крайната цена при зареждане на бензиностанция както за гражданите, така и за фирмите по подобие на доскородействащата отстъпка от 25 ст. Сметките на Добрев показваха, че само от тази ценова разлика бургарската рафинерия е спечелила над 2 млрд. лв. миналата година.

В последния момент обаче законопроектът претърпя значителни изменения, включително и в заглавието. Представителите на МФ, МИИ и НАП убедиха депутатите, че не може да има компенсации за всички граждани и фирми, защото страната ни ще бъде санкционирана от ЕК, както и че трябва да се получи нотификация дали допълнителното облагане на една фирма, няма да се изтълкува като държавна помощ за други.

В крайна сметка днес депутатите гласуваха Закон за помощ за транспорт на уязвимите потребители.

Със събраните отчисления от бургаската рафинерия ще се изплащат помощи само за граждани с ниски доходи, с които ще се покриват разходите им за транспорт като се използва подоходен критерий. Кои ще са тези потребители и как точно ще бъдат подпомагани, ще бъде регламентирано от методика на министрите на икономиката и на социалната политика. Най-вероятно ще се раздават ваучери за транспорт - градски транспорт или друг вид придвижване.

Формулата, по която ще се събират отчисления от "Лукойл Нефтохим", също претърпя в последния момент няколко метаморфози. Самият Делян Добрев обясни на енергийна комисия в сряда, че ГЕРБ са се отказали от намерението си да обложат 100% ценовата разлика между двата сорта нефт, "защото иначе "Нефтохим" ще загуби стимул да внася и преработва". Затова бе прието предложението на МФ бургаската рафинерия да отчислява към фонд "Сигурност на електроенергийната система" половината от ценовата разлика за преработените месечно количества нефтопродукти. Всеки месец митниците ще дават данни за внесените предишния месец количества суров руски петрол и за пуснатите на пазара нефтопродукти от "Нефтохим". Така, по сметките на Добрев, във фонда ще влязат 1 млрд. лв. от очакваните 2 млрд. лв. свръхпечалба на "Лукойл Нефтохим". Отделно "Лукойл Нефтохим" ще плаща и 33% солидарна вноска върху свърхпечалбата си по линия на европейския регламент за компенсации за горива.

"Къде ви е левчето? Провали се обещанието на Бойко Борисов", отбелязаха от "Продължаваме промяната" в началото на дебата. "Предлагате ни един напълно различен законопроект от първоначалния. Само името на вносителя е същото, но и то трябва да се смени, защото законът бе пренаписан от Министерството на финансите, които имаха крайно негативно становище", посочи Венко Сабрутев. "Умря легендата за левчето, Месеци наред заблуждавахте хората, че ще намалите цените на горивата с 1 лев. Сега защитавате интересите на "Лукойл", защото вместо цялата свръхпечалба, взимате половината", каза от Искрен Митев от ПП.

Тези реплики ядосаха гербаджиите, които на свой ред обвиниха ПП, че са "пропутинска партия", защото лидерите им Асен Василев и Кирил Петков са договорили дерогация за ембаргото върху вноса на руски петрол. "Асен Василев удобно липсва днес, той лобира в интерес на 100% руска компания. Близо 3 милиарда лева спечели Русия само за времето, за което се протакаше този законопроект", посочи Станислав Анастасов.

Изненадващо след обявена близо едночасова почивка Делян Добрев предложи нова формула за отчисления към фонда за компенсации - да се изземват 70% от ценовата разлика между двата сорта петрол, а не половината. Добрев не даде никакви обяснения, но и никой от пленарната зала не поиска такива. Законопроектът бе гласуван без дебати до последната точка.

Според закона всеки месец Министерски съвет ще решава каква да бъде вноската на бургаската рафинерия във фонд "Сигурност на електроенергийната система" въз основа на данните на "Лукойл Нефтохим" и Агенция Митници за преработените количества нефт. Също всеки месец ще се определя и размерът на компенсациите за горива.

Не е ясно колко време ще отнеме получаването на положително становище от Брюксел и кога ще влязат в сила ваучерите за транспорт на уязвимите граждани. Не е ясно също дали всеки месец ще се актуализират данните за уязвимите потребители и възможно ли е това да се прави, пише "Сега".

#отстъпки #горива #бедни #транспорт #помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »