Цената на дизела падна под 3 лв., А95 - средно е по 2.60 лв.

Цената на дизела падна под 3 лв.,  А95 - средно е по 2.60 лв.
Pixabay
A A+ A++ A

Дизеловото гориво вече е под 3 лева - тази седмица средната му цена падна със 7 ст. и достигна 2.93 лв. До 2.60 лв. падна средната цена на масовия бензин А95 в края на седмицата. По-скъпият А98 на повечето бензиностанции вече се продава под 3 лева - средната му цена достигна 2.95 лв., показват данните на платформата fuelo.

"Тенденцията засега е цените на горивата да останат на тези нива и дори още малко да поевтинеят", коментира пред "България он еър" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

На прага на световна рецесия и очакване за свиване на търсенето на горива 2023-та започна с цени на суровия петрол под 80 долара за барел на световните борси - най-ниски стойности от началото на войната в Украйна. Прекратените ковид ограничения в Китай, а също и спадът в американските стратегически запаси бе причина през последната седмица да се отбележи лек тренд нагоре на цените на суровия петрол. "Движението обаче е в рамките на 1-2 долара и няма да се отрази на българския пазар", коментира Бенчев.

Така отпадането на помощта от 25 ст. на литър гориво за шофьорите от началото на годината съвпадна с периода на понижени цени. Когато отстъпката бе въведена през юли 2022 г., цените на бензина бяха около 3.40 лв. за литър, а на дизела - 3.60 лв.

Според БПГА цени на бензина у нас под 2 лева са невъзможни, каквито обещания дават някои политици - вносители на законови промени, свързани с дейността и облагането на бургаската рафинерия на "Лукойл". "Цените по бензиностанциите в момента у нас са на нива отпреди войната в Украйна, увеличени с инфлацията за последните 10 месеца, което е около 20 ст. отгоре", посочи Бенчев.

Според експерта цената на дизела също не може да се очаква да падне значително от сегашните си стойности заради голямото търсене и недостиг в региона и в Европа.

В петък Народното събрание гласува закон, с който се забранява на "Лукойл Нефтохим" да изнася след 5 февруари произведените горива от руски нефт, за да не бъде обвинена страната ни, че заобикаля санкциите срещу Русия. Очакванията на депутатите са, че това ще доведе до поевтиняване на бензина и дизела на вътрешния пазар, както и че страната ни няма да бъде застрашена от недостиг на дизел например. В същото време бе гласуван и закон, който задължава "Лукойл Нефтохим" да прави отчисления към фонд "Сигурност на електроенергийната система", с които да се финансира програма за подпомагане на разходите за транспорт на уязвимите групи граждани. Размерът на вноските към фонда ще се изчислява всеки месец на базата на количеството преработен руски петрол сорт Уралс, умножен по 70% от разликата в цената му спрямо по-скъпия сорт Брент. Наред с това през декември парламентът гласува и евродирективата за допълнително облагане с 33% на свръхпечалбата, която фирмите от петролната, газовата и въгледобивната индустрия реализира през 2022 и 2023 г. в сравнение с последните три години преди войната в Украйна. "Лукойл Нефтохим" вече внесе в бюджета 73 млн. лв. данък върху свръхпечалбата си за 2022 г., пише "Сега".

#цени на горивата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »