Изкуственият интелект ще замени още една важна професия

Изкуственият интелект ще замени още една важна професия
A A+ A++ A

Недостигът на кадри е проблем за много индустрии и професии. Сред тях е и адвокатурата. Адвокатите по света не са достатъчни, за да покрият всички казуси и дела, като често това е причината за отлагането им.

Помощник може да се окаже отново изкуственият интелект. През февруари т.г. умен алгоритъм ще влезе в ролята на адокат, съобщава CNET.

Това ще стане в САЩ по време на дело, в което ще е съветник на двама души, които оспорват глоби за превишена скорост. Те ще разчитат на чат бот от компанията DoNotPay, като ще носят слушалки и микрофон, за да може ботът да "чува" въпросите на съдията и ще дава отговор. Той ще се чува само от завелите жалбите, като те ще могат да избират от няколко потенциални отговора, които да кажат на съдиата.

Целта на събитието е да се покаже потенциалното бъдеще, в което изкуствен интелект ще помага на хора да се защитават в съда без наличието на реален адвокат. "Повечето хора не могат да си позволят да платят на адвокат. Използването на изкуствен интелект в съдебната зала ще се използва като доказателство и за другите съдебни звена да разрешат технологията", казва Джош Броудър, изпълнителен директор на DoNotPay.

Според него това ще е само първата стъпка към значителни промени в тази сфера. Без значение дали този бот ще се представи успешно или не, самият факт, че вече има съдебни зали, които допускат такива технологии, ще създаде цяла нова ниша. Може да има вълна от изкуствени интелекти, които са насочени към правни съвети и други дейности от ежедневието.

Основната цел на този проект не е да замени адвокатите напълно. Той ще е техен помощник, като в един момент ще може да поема по-базовите и рутинни дела, както и ще направи по-лесен достъпът до такива съвети. Според данните, 40-60% от американците в средната класа трудно могат да си позволят адвокат, а при жителите с по-ниски доходи, хората без достъп до адвокатски услуги са 80%.

Изкуственият интелект може да помогне точно на тях, първоначално в по-обикновените казуси. Броудър смята, че чатботовете-адвокати ще станат толкова популярни през следващите две години, че съдилищата няма да имат избор и ще трябва да ги приемат и разрешат. "Преди шест месеца дори не можехме да си представим, че изкуственият интелект ще може да отговаря толкова подробно", казва той.

#Адвокатът #нови технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници