Ядрената инфраструктура на Съединените щати е разрушена

Ядрената инфраструктура на Съединените щати е разрушена
A A+ A++ A

Владимир Прохватилов, руски политик и анализатор

Съединените щати загубиха възможностите си да развиват и мирния, и военния атом

Международната агенция по енергетика (МАЕ) наскоро зарадва човечеството, като заяви, че производството на ядрена енергия трябва да се удвои повече от два пъти до 2050 г., за да помогне на света да постигне целите за намаляване на глобалното затопляне.

Новината беше приветствана от британския технологичен портал The Register , но отбеляза, че „настъпването на нова ядрена ера се доказва“ преди всичко от покупката на Westinghouse Electric Company от канадските компании Cameco Corp и Brookfield Renewable Partners .

Англосаксонците съобщиха за готовността си отново да станат един от лидерите в световната ядрена индустрия, както беше в средата на 20 век.

Въпреки това фронтменът на американската ядрена енергетика Westinghouse Electric Company , така както започна ерата на своите фалити в началото на 90-те години, никога не я напусна. Това засегна не само американската ядрена индустрия, но и ядрената енергетика на съюзници на САЩ като Франция и Япония.

През 1990 г. Уестингхаус беше на ръба на финансов колапс поради поредица от съмнителни сделки. И оттогава се превърна в „куфар без дръжка“ за всеки, който го купи и набързо го препродаде.

През 1996 г. компанията продаде цялата си ядрена индустрия на британската компания British Nuclear Fuel Limited (BNFL) , която ги сля в американската компания Westinghouse Electric Company LLC през 1999 г. През 2006 г. британците продадоха тази компания на японската корпорация Toshiba.

В началото на март 2017 г. ръководителят на Toshiba С. Цунакава обяви, че неговата корпорация проучва въпроса за продажбата на Westinghouse, която генерира многомилиардни загуби. На 29 март 2017 г. Westinghouse Electric Company, която построи четири ядрени реактора в югоизточните щати, подаде молба за банкрут на фона на дългове от 9,8 милиарда долара и невъзможност да ги възстанови поради липса на договори.

Загубите бяха толкова големи, че застрашиха жизнеспособността на японската компания майка Toshiba . На 6 април 2018 г. Toshiba обяви продажбата на Westinghouse Electric Company на канадците.

От 1974 до 1982 г. във френските атомни електроцентрали са инсталирани 16 PWR ( реактор с вода под налягане ) енергийни блокове на този „куфар без дръжка“ . През май 2022 г. повече от половината френски атомни електроцентрали бяха затворени поради откриването на „ стрес корозия “ или микропукнатини в близост до заваръчните шевове.

Експерти от EDF , френският държавен регулатор на ядрената индустрия, стигнаха до извода, че всички тези дефекти са от конструктивен характер и започнаха ремонт на реакторите на Westinghouse . Наскоро представители на EDF заявиха, че 16 ядрени реактора са подложени на "стрес корозия", ремонтът на които се бави.

Международната агенция за атомна енергия посвети обширен доклад на изследването на причините за стрес корозия в ядрените енергийни блокове, които се появяват главно в реакторите PWR Westinghouse

През последните десетилетия руското конструкторско бюро "Гидропрес" (Подолск) наблюдава повреди на тръбопроводите на енергоблокове по света. Водещият специалист на компанията Владимир Бергункер отбелязва , че Westinghouse многократно сменя една неуспешна сплав за заварки с друга и въпреки че крайният резултат е отрицателен, французите използват сплави, разработени от американците поради липсата на собствени разработки: „И навсякъде има дефекти и замени.“

В началото на миналата година редица енергоблокове на френските атомни електроцентрали бяха затворени поради същите микропукнатини в заваръчните шевове на тръбопроводи.

В опит да подобрят конструкцията на агрегатите на Уестингхаус , която причинява корозия на заваръчни шевове и тръби , французите промениха дизайна на енергийните блокове, но само влошиха ситуацията. Пукнатините започнаха веднага.

Еманюел Макрон призова за съживяване на френската ядрена индустрия в края на 2021 г., като каза, че иска да изгради до 14 нови реактора. В началото на първия си мандат Макрон беше на път да намали ядреното производство и принуди EDF да затвори два от най-старите си реактори. Освен това Макрон, по време на мандата си като министър на икономиката, позволи на американската General Electric да конфискува ключови ядрени активи от френската Alstom .

Всичко това доведе до непоправима загуба на технически персонал и компетенции, следователно, в отговор на призива на Макрон за съживяване на ядрената индустрия, ръководителят на Френския орган за ядрена безопасност Бернар Дорошчук отговори , че това изисква нов "план Маршал", че е нужна помощта на САЩ. Френското правителство отговори, като привлече стотина заварчици на Westinghouse , за да ремонтират техните реактори .

Япония също така не е в състояние сама да се впусне в ядрен ренесанс, съобщава Financial Times : „Решението на Япония да съживи ядрената си енергийна индустрия е изправено пред сериозни проблеми: 11 години забрана [след аварията във Фукушима] доведоха до недостиг на инженери, недостиг на студенти, които учат за запълване на свободните места, и липса на местни ядрени производствени мощности“.

Изглежда, че японците са се надявали, че сътрудничеството на Toshiba с Westinghouse Electric ще помогне за възстановяване на компетенциите и ще даде тласък на възраждането на ядрената енергетика на страната, но продажбата от Toshiba на „куфара без дръжка“ на канадците показва, че надеждите са не се материализират.

През есента на 2021 г. Westinghouse Electric подписа споразумение с украинския Енергоатом за изграждането на пет нови енергоблока в Украйна. Украинският анализатор Володимир Землянски каза по този повод: „Неговият [Westinghouse Electric] проект в Китай беше провал, неговият проект в Съединените щати не е завършен и до днес. Освен това ръководството на компанията е разследвано от ФБР и компанията се е съгласила да сътрудничи с ФБР ... Ето ги нашите контрагенти за тридесет милиарда долара.

Противно на здравия разум, правителството на Украйна прави всичко, за да запази гащите на „куфара без дръжка“ без нови договори, като увеличи броя на ядрените енергоблокове, построени по технологията AP1000 в Украйна, от пет на девет.

Междувременно международни експерти посочват , че за технологията на Westinghouse AP1000 е присъщ проблема, /тоест корозионните пукнатини/, с които французите се сблъскаха в реакторите, построени от американците.

Упадъкът на ядрената индустрия на САЩ достигна такава дълбочина, че вече не е изненадващо това съобщение от Сметната палата на САЩ ( GAO ): „САЩ не могат да произведат достатъчно плутониеви ядра за своите ядрени бойни глави. До 2030 г. Пентагонът иска да прави 80 нови плутониеви ядра годишно, но това не е възможно, защото ядрената инфраструктура на САЩ е разрушена.

Между другото, и тук Уестингхаус има пръст. Единственият завод в Съединените щати, който произвеждаше плутониеви сърцевини за бойни глави на ядрени ракети, беше заводът Rocky Flats на Westinghouse. Беше затворен. Новият завод в Лос Аламос така и не беше пуснат в експлоатация поради технически проблеми .

„САЩ не могат да произведат планирания брой плутониеви ядра за ядрени оръжия. Нито сега, нито в близко бъдеще, а може би изобщо никога “ , пише научният и политически колумнист на Foreign Policy Шерил Рофър.

Улисана в мита за своята изключителност, Америка загуби възможността да развива както мирния, така и военния атом.

Превод: pogled-info

#ядрена енергетика #ядрена енергетиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"