МО: Категорично не сме изпращали самолети за Украйна

МО: Категорично не сме изпращали самолети за Украйна
A A+ A++ A

Министерството на отбраната не е продавало и/или предоставяло на държави от НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от военното министерство по повод информацията на изданието "Блумбърг", че 14 български самолета Су-25 са достигнали до Украйна.

От своя страна те пък се позовават на нидерландски уебсайт за анализ на отбраната, както и на съобщения от съюзниците на Украйна. Според публикацията общо 14 самолета Су-25 са били закупени от други страни членки на НАТО, които впоследствие са ги доставили в Украйна.

"Всички самолети Су-25, които са по щат (на Българската армия), са на летище Безмер, каза тази сутрин ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната.

Според него формулировката на решението какво точно ще изпращаме на Украйна не предполага да предоставяме тежка техника, включително и бойни самолети. Съветът му към служебното правителство е да обяви общата рамка на военната помощ, която ще изпратим на Украйна, за да няма спекулации.

Той уточни, че при съкращаването на въоръжението и числеността на Българската армия в началото на 2000 г. самолети Су-25 са били продадени на частни фирми и не е изключено те сега да са препродадени и да са се озовали в Украйна.

#Русия-Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"