Die Welt: България тайно спаси Украйна миналата пролет

Die Welt: България тайно спаси Украйна миналата пролет
A A+ A++ A

През пролетта на миналата година украинската армия изпитваше отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибър, необходими за борбата срещу руснаците, пише германският всекидневник "Велт", цитиран от изданието "Политико" и БТА. Спасението идва от неочаквана страна: България.

Заради разединената си вътрешна политика – и проруския уклон на голяма част от елита – София се стараеше по време на инвазията да подчертава, че не въоръжава Украйна, отбелязва "Политико".

Това обаче е било димна завеса, според разследване на германския всекидневник "Велт". Благодарение на ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, изданието е сглобило картината на това как България се е намесила във войната и е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от сраженията миналата година.

Докато Петков, който беше премиер на България в началото на войната, се опитвал да насочи страната към по-западна и пронатовска траектория, на него му се налагало да се справя с интензивен натиск от страна на прокремълски политици, включително сред неговите коалиционни партньори социалисти, които са наследници на старата комунистическа партия, пишат германските журналисти. Публично Петков отричаше идеята, че България би могла да въоръжава Украйна.

Но Петков и Василев, които сега са политици от опозицията, нарушиха мълчанието си относно истинския мащаб на ролята на България миналата пролет.

Докато социалистическата партия в София наричаше българските доставки на оръжия за Украйна "червена линия", служители на Петков използвали компании посредници в България и чужбина, за да изпращат доставки по въздух и суша през Румъния, Унгария и Полша. „Смятаме, че около една трета от боеприпасите, които бяха необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, дойдоха от България“, каза Петков пред "Велт", цитиран от "Политико".

Правителството в Киев също потвърди тази информация. "Кирил Петков показа почтеност и аз винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за "Ди Велт". По негови думи историята е проста: Някои членове на коалицията в България застанали на страната на Русия, а Петков решил "да бъде на правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от много по-силния враг".

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"