Червен код за буреносен вятър в четвъртък, вижте къде

Червен код за буреносен вятър в четвъртък, вижте къде
Pixabay
A A+ A++ A

През нощта срещу четвъртък над България ще преобладава разкъсана облачност. Над крайните южни райони от страната ще превали слаб дъжд.

Минималните температури ще са между 6°С и 15°С и дори по-високи в районите с южен вятър.

През деня ще бъде ветровито, особено в районите, разположени близо до северните склонове на планините. Облачността над страната ще е разкъсана. Късно следобед над крайните западни и северозападни райони ще превали дъжд.

Очакваните максимални температури ще достигнат стойности до 17°, а на места и до 22° С!

Предупреждение за силен вятър

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.

Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.

Оранжев код - ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 70-90 км/ч.

Съвети при оранжев код - бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.

Червен код – ще духа ураганен вятър с много силни пориви. Поривите му ще надминават 100 км в час, особено по близо до северните склонове на планините.

Съвети: при червен код: избягвайте да излизате навън! Бъдете подготвени за очаквани материални щети, като те могат да бъдат и изкоренени дървета и летящи предмети. Възможно е и затваряне на пътища.

Времето в София

Данните на Meteo Balkans сочат, че през нощта срещу четвъртък ще преобладава облачно време и на места ще превали слаб дъжд. Следобед ще има временни разкъсвания на облачността. Ще духа силен югозападен вятър, като на места поривите му ще надминат 60 км в час! Минималните температури ще са между 6°С , а максималните – до 16°С.

Времето в планините

В планините времето ще се задържи с променлива облачност. На места над Рило-Родопския масив ще превали слаб дъжд. Отново издаваме предупреждение да бъдете внимателни, тъй като очакваме силни пориви на вятъра! По високите и открити части на планините вятърът ще доста до ураганни стойности!

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 0°.

Времето по Черноморието

Значителна ще е облачността на изток, но валежи не се очакват. Ще продължи да духа силен южен вятър, като на места поривите му ще надминават 70-90 км в час. Максималните градуси на въздуха ще са 15°-19°С. Вълнението на морето ще бъде 3-5 бала.

Прогноза за фини прахови частици

Не се очакват замърсявания.

Времето на Балканите

Данните на Meteo Balkans показват, че в четвъртък времето на полуострова ни ще се задържи почти без промяна. Дъжд очакваме над крайните югозападни, северозападни и западни райони, където ще паднат значителни валежи.Силни пориви на вятъра ще има над централните райони от Балканите.

През следващите 48 часа синоптичната обстановка ще се усложни от приближаващ средиземноморски циклон.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници