Авторът на статията в "Ди Велт": Петков и Василев са изиграли важна роля в налагането на санкции на Русия

Авторът на статията в "Ди Велт": Петков и Василев са изиграли важна роля в налагането на санкции на Русия
Стоп кадър/Фейсбук
A A+ A++ A

Германското издание "Ди Велт" публикува разследване, според което България е доставяла оръжия и гориво на Украйна още в началото на войната.

В статия озаглавена "Страната, която тайно спаси Украйна" "Ди Велт" разглежда редица събития от миналата година, но съобщава детайли, неизвестни до този момент. Според изчисления на изданието България покрива около една трета от нуждите от боеприпаси на Украйна, а между април и август осигурява и 40% от дизела за армията.

Още миналата година авторът на статията Филип Волкман Шлюк. публикува интервю с Кирил Петков и редица анализи за страната ни. В началото на тази година германският журналист отново разговаря с бившия премиер Петков на тема доставките на оръжия за Украйна.

„Той ми разказа, че е направено повече, отколкото беше ясно до момента. Като журналист бях любопитен и се свързах преди всичко с Министерството на външните работи в Киев, за да разбера дали това е вярно, както и с други източници в Украйна“, разказа пред bTV Филип Волкман Шлюк.

Филип Волкман Шлюк. Стоп кадър/бТВ

Журналистът получава потвърждение от украинска страна и хвърля съвсем нова светлина върху посещението на Петков в Киев през април миналата година, както и на визитата в София на украинския външен министър Кулеба.

"Новото е, че тогавашният премиер потвърди официално, че в Киев е имало споразумение. Украинският външен министър Кулеба, когато посети София, тогава темата за доставка на оръжия не беше официално повдигната, но зад затворените врати е имало конкретни разговори как съветски муниции от българските запаси ще могат да бъдат доставени на Украйна. Това, което за мен беше съвсем ново е, че е имало големи доставки на дизел индиректно за Украйна“, допълва журналистът.

Авторът разкрива още, че бившият премиер Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са изиграли важна роля в процеса за налагане на икономически санкции на Русия.

„Много рано са казали, че не можем да губим време. Украйна е в голяма опасност, Зеленски е в голяма опасност и трябва веднага да наложим санкции. Аз намирам това за впечатляващо. Говорих и с други представители и те ми потвърдиха“, отбеляза Филип Волкман Шлюк.

Авторът допълва, че в статията ясно е описано, че директна помощ от София за Киев не е имало, но е имало разрешително за експорт със страни посредници.

#Ди Велт #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »