В кои области ще се вихри и днес ураганен вятър КАРТА

В кои области ще се вихри и днес ураганен вятър КАРТА
A A+ A++ A


Опасно време и в четвъртък. Не се очаква да стихне ураганният вятър, който причини редица щети в страната. Червен код за вятър е обявен за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и В. Търново. Във Враца училищата дори ще останат затворени.


Предупреждението е за бурен, поривист южен вятър - фьон с пориви 30-35 m/s в южните части на областите


Оранжев код за опасно време е в сила за Видин, София-град, област София, Търговище, Разград, Хасково и Кърджали.


В останалите области на страната е в сила жълт код. Предупреждението там е за потенциално опасен вятър.


Облачността в четвъртък ще е променлива, по-значителна над планините и на места главно по южните им страни ще превали. Вечерта над западните части ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападни райони – интензивен. Температурите остават високи, минималните ще са между 9° и 14°, максималните – между 16° и 21°, в районите със силен фьон и малко по-високи. В София минимална 10°, максимална – около 18°.


В планините ще е много ветровито. Ще духа силен и бурен, по откритите части – и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често – значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра – от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°С, на 2000 метра – около 2°С.


В сряда най-тежкото предупреждение - червен код, бе в сила за областите Враца и Монтана.


Червеният код означава голяма опасност. Прогнозират се екстремни метеорологични явления със значителен териториален обхват, се казва в справка в сайта на НИМХ. Има висок риск от големи щети върху инфраструктурата и околната среда. Съществува повишена вероятност за човешки жертви. Бъдете изключително внимателни, съветват от института и допълват: задължително следвайте съветите и разпорежданията на властите и бъдете готови за извънредни мерки.


В петък валежите ще обхванат страната, на повече места и повече по количество ще бъдат в Западна и Южна България. Възможни са и гръмотевици. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне студен въздух. С понижението на температурите, привечер в Западния Предбалкан и високите котловинни полета, дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен южен вятър и там максималните температури ще останат над 15°C, а валежите ще са предимно слаби и на отделни места.

През нощта срещу събота, с обръщане на вятъра от запад-северозапад, и там температурите ще се понижат. След краткотрайно разкъсване и намаление на облачността още сутринта в събота от югозапад тя отново бързо ще се увеличи. На много места ще има и валежи, в Западна България - и от дъжд, и от сняг, в Източна - от дъжд. Температурите ще са в широки граници - минимални от около минус 2°С в отделни райони в Западна България до 6°С-8°С на изток, максимални - от 4°С-9°С в Западна България до 12°С-14°С в Източна.

#вятър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »