Прокуратурата събира данни за NEXO и ще ги прати в САЩ

Прокуратурата събира данни за NEXO и ще ги прати в САЩ
Стоп кадър: ФБ/Прокуратура
A A+ A++ A

Няма целенасоченост при разследването на работата на Nexo. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, предаде БНР.

Той уточни, че разследването е образувано септември и са планирани действия за декември.

"Чух обвинения за някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост биха могли да имат американските прокурори и колегите от другите партньорски страни", добави главният прокурор.

Гешев допълни, че по казуса събира информация, която ще изпрати на колегите си в САЩ.

„Категорично са разкрити директни транзакции от руски фирми към криптобанката NEXO, както и има сведения за координация между NEXO и ирански терористични организации“, каза той.

„Имам доста подробна информация, предполагам в една конкретна медия ще излезе повече информация, знаете че има редица нередности по отношение на криптобанката, след като направим нужното проучване, ще дадем информация“, каза още обвинител №1 в отговор на депутатски въпрос относно случая NEXO и финансирането на "Демократична България".

„Не ми е известно да има молба за правна помощ от страна на САЩ към разследването на криптобанката. Ако постъпи искане към разследване , то такова трябва ДАНС да осъществи, защото той е разследващият орган. Моите правомощия са безспорни за всеки, който е запознат с Конституцията. Надежда Йорданова от ДБ не е запозната с тях, поискахте оставката ми, но стана ясно, че няма аргументи за това. В една държава в ЕС, ако това се случи има последствия, но това са особеностите на нашата система", обърна се главният прокурор към Надежда Йорданова от ДБ.

"Сега спекулацията за ролята на главния прокурор е ненужна. Понеже казахте, че съм заплаха за ООН и ЕС, то аз искам да кажа, че нямам право да изказвам лично мнение, това се отнася и за всички политически фигури – това, което казвате, са тотално лични мнения“, каза Гешев,, като се обърна към Бойко Рашков от ПП.

"Бих казал, че понеже, разбира се, това е шега, в НС, ако желаят народните представители, могат да променят Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт в посока, че когато се разследват определени лица, които имат определена дейност с търговски дружества, задължително се проверява кои са техните политически приятели и кого спонсорират и след като се установи или не се установи, че има такива, разследващите, прокурорите да се свържат с тези политици, а може би с НС и да поискат разрешение за конкретна дата", коментира главният прокурор.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"