Германия няма да блокира износа на своите танкове Leopard 2

Германия няма да блокира износа на своите танкове Leopard 2
A A+ A++ A

Украйна призова Запада да предостави произведените в Германия танкове, които според тях ще им помогнат да победят Русия, казват от BBC. Германия обаче все още не е дала достъп до бронираните превозни средства, понеже нейните закони за износ не позволяват на други страни да изпращат своите.

В неделя външният министър Баербок каза, че Полша все още не е поискала разрешение за износ.

За момента въпросът не е зададен, но ако ни бъде зададен, няма да пречим“, каза тя пред френската LCI TV в неделя.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки каза в понеделник, че правителството ще поиска разрешение от Берлин. Но той подчерта, че Полша ще изпрати танковете в Украйна, дори и да не получи разрешение.

Дори и в крайна сметка да не получим това съгласие, в рамките на малка коалиция… ние пак ще предадем нашите танкове, заедно с други, на Украйна“, заяви Моравецки.

Говорител на германското правителство каза, че страната все още не е получила искания за разрешаване на доставката на танковете Leopard 2 в понеделник. Миналата седмица Моравецки заяви, че Полша е готова да предостави 14 танка Leopard 2 на Киев.

В понеделник външнополитическият съветник на полския президент Марчин Пжидач каза, че приветства изявлението на Бербок, но би предпочел да чуе позицията на Германия, потвърдена от канцлера Олаф Шолц.

Оказва се, че чрез преговори и дипломатически действия Полша е в състояние да промени германската позиция“, каза Пжидач пред Полското радио.

Въпреки това Варшава в крайна сметка иска Берлин и съюзниците от НАТО също да изпратят свои собствени Леопарди, защото правителствени служители признават, че 14 танка ще имат ограничено въздействие върху бойния капацитет на Украйна.

Танковете Леопард 2 са специално проектирани да се конкурират с руските танкове Т-90, които се използват в нахлуването на Русия в Украйна. Смята се, че има повече от 2000 от тях по целия свят, а президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че около 300 от тях ще помогнат да се гарантира поражението на Русия.

Много съюзнически страни са разочаровани от Германия заради нежеланието й да изпрати свои собствени танкове Leopard 2. Съгласно действащите разпоредби Германия също трябва да санкционира всеки реекспорт на свои танкове от други страни, като Полша.

След среща на повече от 50 съюзнически държави в петък Германия все още не се е ангажирала да достави танковете, нито да издаде техния лиценз за износ. Но отрече да е блокирала едностранно износа им. В съвместно изявление в събота външните министри на Естония, Латвия и Литва казаха на Германия "да предостави танкове Leopard на Украйна сега".

#Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай