Обрат! Германия размисли - ще изпрати танкове "Леопард" на Украйна

Обрат! Германия размисли - ще изпрати танкове "Леопард" на Украйна
Уикипедия
A A+ A++ A

Украйна най-после ще получи германски танкове "Леопард". Очаква се и САЩ да предоставят от техните машини "Ейбрамс". Колко ключови ще са те за хода на войната?

Германия ще достави танкове "Леопард 2" на Украйна, твърдят източници, които са близки до властта в Берлин. Според информация на ARD се очаква днес канцлерът Олаф Шолц да обяви официално помощта. Според "Шпигел" ще бъде изпратена една рота, която се състои от 14 танка, съобщава Дойче веле.

Като производител Германия играе важна роля за доставките на танкове за Киев. Когато се продава военно оборудване, договорите включват т.нар. клауза за крайна употреба. Това означава, че Берлин трябва да даде съгласие за прехвърлянето на германските танкове към трети държави. Канцлерът Олаф Шолц е подложен на натиск в последните дни заради искането на полското правителство да предостави германски танкове на Украйна.

Полша, Финландия, Нидерландия и Норвегия могат да изпратя танкове

Освен Полша, Финландия и други страни също могат да изпратят "Леопард" на Украйна. Нидерландският министър-председател Марк Рюте е готов да предостави на Украйна 18 танка "Леопард", произведени в Германия, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Норвежки медии съобщават, че Осло също може да изпрати четири или осем от машините.

Великобритания вече обеща 14 от своите танкове "Чалънджър".

И САЩ ще предоставят "Ейбрамс"?

Вчера вечерта американските медии, сред които и "Ню Йорк Таймс", съобщиха, че и САЩ планират да доставят на Украйна от своите бойни танкове "Ейбрамс". До момента официално потвърждение няма.

Украинският президент Володимир Зеленски реагира сдържано. "Много усилия, думи, обещания", каза той във видеообръщение вечерта. Дискусиите за доставката на танкове трябва да доведат до вземане на конкретни решения, подчерта Зеленски . "Решения, които наистина ще засилят защитата ни срещу (руските) терористи". Той заяви, че Украйна всеки ден се стреми да компенсира недостига на тежки бойни танкове. "Благодаря на всеки един от вас, който ни подкрепя", каза украинският президент.

"Алилуя!", написа заместник-министърът на външните работи Андрий Мелник в Туитър. И повтори исканията за доставки на изтребители: "Нека съставим силна коалиция от изтребители за Украйна с Ф-16 и Ф-35, "Юрофайтър" и "Торнадо", "Рафал" и "Грипен" - и всичко останало, което можете да доставите на Украйна."

Украйна настоява за танкове от началото на войната

Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви във вторник, че е насърчил партньорите, които вече разполагат с "Леопард", да започнат да обучават украинските войници как да използват машините.

Украйна настоява от месеци за доставката на западни танкове. Първата официална молба за това беше подадена в началото на март 2022-а - седмица след като Русия нападна Украйна. Киев се надява, че с помощта на западните танкове ще си отвоюва още територии. Съществуват опасения, че Русия може да започне нова офанзива през пролетта.


#танкове #Германия #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай