От 1 февруари: Безплатно пътуване на деца до 10 г., 70% по-евтино за ученици и 40% - за пенсионери

От 1 февруари: Безплатно пътуване на деца до 10 г., 70% по-евтино за ученици и 40% - за пенсионери
Стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

Работим приоритетно за компенсиране на уязвимите граждани, чийто доходи се стопяват заради инфлацията. Днес взехме решение от 1 февруари всички деца да пътуват безплатно в обществения транспорт и в междуселищния. Това съобщи след заседанието на правителството вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев. Учениците и студентите ще пътуват със 70% по-евтино, за пенсионерите намалението е 40 на сто, при 20% сега. Бюджетът на тази мярка е 73 млн. лв., а парите са от схръхпечалбите на рафинeрията на "Лукойл".

С 28 млн. лв. увеличихме субсидиите за нерентабилните линии в общините. Получаваме постоянно сигнали, че се отказват линии, а общините нямат устойчива политика да компенсират превозвачите. Затова държавата реши да увеличи субсидията, каза Алексиев.

Той заяви още, че се работи механизъм за компенсация и за горивата на автомобилите, както е решението на парламента. Но кабинетът смята, че приоритет са уязмите граждани. Алексиев напомни за помощта от 25 ст. на литър за частните коли и попита какво са получавали хората, които нямат автомобили. Те са били пренебрегнати. Ще продължи да се работи по схемата за ваучерите в зависимост от възможностите на бюджета, поясни вицепремиерът, цитиран от "24 часа".

#Христо Алексиев #градски транспорт #намаления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »