Глобалните доставки на смартфони се сринаха до нивата от 2013 г.

Глобалните доставки на смартфони се сринаха до нивата от 2013 г.
A A+ A++ A

Глобалните доставки на смартфони са се сринали през четвъртото тримесечие на 2022 г., което включва традиционно силния празничен период, поради макроикономическата слабост и ниското потребителско търсене, показват предварителни данни на консултантската фирма за пазарни проучвания в технологичния сектор International Data Corporation – IDC, цитирани от Си Ен Би Си.

Фирмите за електроника са доставили 300,3 милиона смартфона през тримесечието от октомври до декември, което е спад от 18,3% на годишна база, посочи IDC в доклад, публикуван късно в сряда. Това е най-големият спад в рамките на едно тримесечие, отчитан от консултантската фирма.

Общо 1,21 милиарда смартфона са били доставени през 2022 г., което е най-ниския брой от 2013 г. насам. Това се дължи на „значително намаленото потребителско търсене, инфлацията и икономическата несигурност“, отбелязва IDC.

„Никога не сме ставали свидетели на това доставките през празничното тримесечие да са по-ниски от предходното тримесечие. И все пак, отслабеното търсене и големите инвентари накараха доставчиците да намалят драстично доставките“, коментира Набила Попал, директор изследвания в IDC.

Под доставки в случая се имат предвид устройствата, които компании като Apple и Samsung изпращат на търговци на дребно и мобилни оператори. Те не се равняват на продажбите, но дават индикация за търсенето.

Apple е доставил най-много смартфони през последното тримесечие на 2024 г. Американският технологичен гигант е доставил 72,3 милиона iPhone през Q4, което е спад от 14,9% на годишна база, посочи IDC. Този резултат е донесъл на компанията пазарен дял от 24,1%. Спадът дойде, въпреки че Apple пусна най-новите си модели от серията iPhone 14 преди решаващото празнично тримесечие.

Samsung отчете спад на доставките с 15,6% на годишна база до 58,2 милиона единици. Samsung не пусна чисто нов флагман за четвъртото тримесечие, но организира събитие на 1 февруари, на което вероятно ще покаже новото си устройство.

Китайският производител Xiaomi с класира на трето място с доставени 33,2 милиона бройки през четвъртото тримесечие на годината, което е спад от 26,3% на годишна база. Това е най-големият спад сред топ 5 компаниите, в който влизат още Oppo и Vivo.

За цялата 2022 г. първото място отива при Samsung с доставени 260,9 млн. смартфона. Втора е Apple с 226,4 млн. смартфона iPhone, а на трета позиция Xiaomi със 153,1 млн. бройки. Четвъртото и петото място са за OPPO и Vivo със съответно 103,3 и 99 млн. доставени смартфона.

#мобилен телефон #телефон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"