Радев: Ако искам президентска република, сам ще го заявя

Радев: Ако искам президентска република, сам ще го заявя
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев се изказа пренебрежително за опита на водача на ИТН Слави Трифонов да организира национален референдум за президентска република.

„Аз нямам нужда от посредници в диалога си с българските граждани. Ако аз имам намерение за промяна на формата на държавно управление, сам ще го заявя“, обяви държавният глава пред журналисти в Перник, където е на посещение. Самият Трифонов твърди, че идеята за референдума е на неговата партия и не е била обсъждана с Радев.

Президентът така и не сподели какво всъщност мисли по въпроса за президентска република.

Радев рязко осъди бавенето на парламента с правосъдната реформа. В момента депутатите се опитват да въведат механизъм, по който главният прокурор може да бъде разследван и обвинен, ако извърши нарушение или престъпление. Президентът посочи, че няма начин Народното събрание да навакса за 3 дни пропуснатото време през последните 3 месеца. Той изрази съмнение, че политиците действително имат намерение да променят нещо. „Ясно е, че механизмът за контрол върху действията на главния прокурор е фактор за отпушване на политическия процес в България. Той е неотложен като приемане. Ако е приоритет, имат една седмица, могат и трябва да го направят“, допълни президентът.

Държавният глава обширно говори по кризата в отношенията със Северна Македония. Той посочи, че в понеделник на посещение в съседката ни ще заминат министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, който сега е в София. Те ще поискат от Скопие да обяви какви мерки ще предприеме, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни. Според Радев с поведението си Северна Македония сама се блокира за ЕС.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »