Икономист: Потребителският джоб ще понесе на два пъти ефекта от смяната на лева с евро

Икономист: Потребителският джоб ще понесе на два пъти ефекта от смяната на лева с евро
A A+ A++ A

Приемането на България в еврозоната ще генерира допълнителна инфлация не само от индексацията на потребителските цени, но и в дългосрочен план от смяната на монетарния модел и преминаването от валутния борд към общата европейска валута, особено в тези кризисни години.

Това е мнението на макроикономиста Стоян Панчев от Експертния клуб по икономика и политика (ЕКИП).

Пред БНР той изказа неразбиране за настояването смяната на лева с евро да се случи непременно в началото на 2024 година. Според него процесът може да бъде отложен с една или две години:

"Да се изчака евентуалното провеждане на референдума за това, да се види резултатът от него и тогава, ако е положителен, да се върви към 2025 или 2026 г., примерно", каза Панчев и коментира, че смяната на лева с евро може да се окаже по-тежък процес, отколкото повечето оптимисти смятат, защото потребителският джоб ще понесе на два пъти ефекта от т.нар. закръгляне на цените, какъвто пример има вече в Хърватия, но и по-сериозна инфлация, която може да се случи в последствие като реакция на евентуални бъдещи икономически кризи - по примера на Литва и Естония, казва Стоян Панчев.

"Разликата между инфлацията в България и в Естония е 10%, т.е., ако тук е 15%, там е 25%. Това е доста, доста голяма разлика. Тя идва основно от това нещо, свързано с промяната на паричната система, защото валутният борд спира част от създаването на нови пари в системата, докато еврозоната стимулира това. И когато премахнеш една такава дълго стояла пречка за създаване на пари и дадеш скок на това създаване чрез еврозоната, ефектът е много голям", обясни той.

Макроикономистът от ЕКИП прогнозира още намаляваща инфлация през тази година, което обаче не означава по-ниски цени, а само намаляване темпа на нарастване на цените. По-голямата част от заетите и в обществения, и в частния сектор, нямат индексация на доходите, което означава 20% обедняване за една година. Ефектът се вижда във вълната от протести, на която властта ще бъде принудена да реагира, казва още Стоя Панчев и посочва, че след като се озовем в инфлационната спирала, единственият изход е рецесията.

#евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »