800 стоки и услуги поскъпнаха за изминалата година

800 стоки и услуги поскъпнаха за изминалата година
A A+ A++ A

Близо 800 стоки и услуги, които наблюдава Националният статистически институт, миналата година са поскъпнали. Само 49 са поевтинели, като се направи сравнение на цените им през месец януари с месец декември, показаха изчисления на „Телеграф“ на база данните за потребителската кошница на НСИ, предоставени на вестника. Приблизително толкова са задържали цената си без промяна.

Потребителската кошница за 2022 г. съдържа 846 стоки и услуги, разясняват от института. Техните цени се наблюдават в над 6400 търговски обекта в 27-те областни центъра, където живее половината население на страната и се реализират 65% от продажбите.

Най-важната стока на трапезата на българина – хлябът, завършва годината с по-висока цена. През януари 2022-ра килограм бял хляб е струвал средно 2,18 лева. През декември цената му е вече 2,37 лева. Оказва се, че премахването на ДДС-то за насъщния от юли, направено с актуализацията на бюджета като антикризисна мярка в подкрепа на домакинствата, наистина се е отразило върху цената в посока понижение, но не в пълен размер. Сред стоките от първа необходимост, чиито цени са значително нагоре, са млечните продукти. Кравето сирене е скочило от 12,44 лева през януари на 17,28 лева средна цена през декември.

Кашкавалът се е увеличил от 18,87 на 25,48 лева. Олиото също е качило цената си, но пикът е бил през лятото, когато литърът се е търгувал срещу средно 5,76 лева. Оттогава насетне всеки месец се отчита намаление, за да се стигне до 5,24 лева през декември. Въпреки тенденцията към поевтиняване олиото още е далеч от цената си в началото на миналата година, когато то се е продавало по 4,25 лева. Шампиони по поскъпване обаче са яйцата. Тяхната цена се е вдигнала с 20 ст. за брой – от 31 ст. през януари на 51 ст. през декември. Това е ръст от над 60%.

#високи цени #поскъпване #драстично поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"