Как да намерим най-подходящия за нас потребителски кредит?

Как да намерим най-подходящия за нас потребителски кредит?
A A+ A++ A

Всеки човек е изпадал в сложна финансова ситуация и е имал спешна нужда от подпомагане. Затова са създадени заемите. Но за да намерите най-подходящия, за да вземете най-правилното решение и за да не затънете още повече, трябва да сте достатъчно информирани. Потребителски кредит може да ви даде не една банка, не една кредитна институция. Те предлагат множество продукти. Човек понякога се обърква и не знае какво точно да избере. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат при теглене на онлайн кредити в България.

Преценете кой потребителски кредит е подходящ в конкретния случай

На първо място е важно да знаете колко пари ще изтеглите и да си направите сметка дали можете да си позволите даден кредит. Кредитните вноски не трябва да бъдат повече от 30% от приходите ви. Препоръчително е да не теглите заем, за който не сте сигурни как ще го изплатите. Направете си предварителен план и ползвайте калкулаторите в сайтовете за теглене на кредити онлайн. Също така, имайте предвид дали работната ви позиция е стабилна. Имате ли резервен вариант за осигуряване на доходи, ако се случи да попаднете в непредвидена ситуация?

Потребителски кредит с фиксирана или с плаваща лихва?

Фиксираната лихва не се променя за целия срок на договора и предоставя сигурност. Размерът на погасителните вноски е еднакъв и е ясно колко трябва да се плаща всеки месец. Това дава възможност за планиране на бюджета, но ако вече тази лихва не е изгодна, тя не може да бъде променяна. Ако има спад на пазарните лихви, тя остава същата, а това е недостатък. Друг минус на кредитите с фиксирана лихва е, че те обикновено са по-скъпи от тези с плаващ лихвен процент. Това е така, защото при тях банката прехвърля риска от колебания при промени в пазара на клиентите.

Плаващата лихва е съвкупност от променлив референтен лихвен процент и фиксирана надбавка, която не се променя по време на изплащане на потребителски кредит. Различните банкови и небанкови институции публикуват на уеб страниците си методиката на изчисляване на референтния лихвен процент, за да има яснота относно това как се определя лихвата и при какви условия може да бъде различна. Референтният лихвен процент може да бъде пазарен индекс, основен лихвен процент, базов/банков лихвен процент, комбинация от пазарен индекс и индикатори. Плаващата лихва се променя спрямо динамиката на пазара. Когато пазарният индекс се покачи, потребителите плащат по-висока лихва. А когато индексът върви надолу, лихвата по кредита става по-малка, както и плащанията.

Важно е да четете договорите си, преди да изтеглите потребителски кредит. Там е посочено колко често и при какви условия може да има промяна на лихвения процент. В допълнение, трябва да знаете, че всяка финансова институция е длъжна да уведомява предварително при наличие на промени.

Сами ли да търсите кредити или да се обърнете към професионалисти за консултация?

В сайтовете за теглене на кредити онлайн има много полезна информация и инструменти, които помагат за взимането на най-доброто решение при теглене на заем. Но има хора, които биха се объркали от толкова много информация, която е със специфични термини и изисква пресмятане, събиране на информация и сравняване на различни оферти. В днешно време има много професионални кредитни консултанти, които няма да ви вземат пари за съветите.

Може да се възползвате от помощта на посредници, които взимат комисион от самите финансови институции, а не от вас. Те ще намерят най-добрите предложения спрямо зададените параметри. Съветите им ще ви помогнат не само при теглене на кредити онлайн, но и при вземане на правилното решение за ипотечен заем. Друго нещо, с което те могат да бъдат полезни, това е разясняването на точки от договора, които вие не можете да разберете.

А ако вече сме изтеглили потребителски кредит, но видим такъв с по-добри условия?

Ако имате един потребителски кредит или няколко изтеглени заема, най-добре е да търсите начини за намаляване на разходите за месечни погасителни вноски. Т.нар. рефинансиране може да ви спести много пари и да ви предостави по-добри условия от предишните. Ако видите такъв кредитен продукт, който е по-изгоден, то по-разумно е да обедините заемите в един или да погасите стария кредит с парите от новия. Направете си добра сметка обаче, защото рефинансирането изисква разходи. Те не трябва да бъдат повече от спестените пари. В противен случай няма смисъл от всичко това.

И в крайна сметка - кое е най-важното нещо, което трябва да знаем?

В заключение ще кажем, че най-важното нещо, което трябва да направите преди да решите да се възползвате от даден кредитен продукт, това е да сравните поне три оферти. Сравнете параметрите им и лесно ще намерите най-изгодното предложение от всички. Най-важните параметри от един заем са: сума за теглене, погасителна вноска и срок за изплащане. Трябва да имате предвид, че колкото по-дълго изплащате един кредит, толкова повече лихви ще платите, тоест толкова по-скъпо ще ви излезе. Когато не забравяте важните неща и си записвате, много по-лесно ще се ориентирате в морето от предложения, които ни заливат всеки един ден.


#потребителски кредити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници