Австрийският канцлер обеща: България ще има пари за оградата с Турция

Австрийският канцлер обеща: България ще има пари за оградата с Турция
Стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

В телевизионно интервю снощи австрийският канцлер Карл Нехамер говори за резултатите от срещата на върха в Брюксел и изрази нескрито задоволство от факта, че за първи път има резултат, че са били направени съвсем конкретни формулировки – когато 27 държави заявяват необходимостта от съществена подкрепа на страните с външна граница на Европейския съюз в тяхната инфраструктура, това е философска дискусия, тъй като държавите със сухопътна граница имат нужда от други средства, сравнени с държавите с морска граница, разясни канцлерът.

На въпроса как България ще отдели два милиарда за осигуряване на границата, тъй като в заключителната декларация не е записана думата "ограда", Нехамер отвърна с една австрийска поговорка, която гласи: "Парите нямат джувка", чийто смисъл е, че е все едно откъде идват парите и поясни: след като България получи подкрепа за пилотни проекти, персонално планиране, превозни средства, техническо оборудване и охрана, ще може да си спести тези разходи и да отдели национални бюджетни средства, които да вложи в укрепване на оградата по границата с Турция.

Същевременно той допълни, че оградата не може да реши проблема с нелегалната миграция, необходим е "системен подход". Под това той разбира регистрационни пунктове по външните граници, целенасочено репатриране и създаване на перспективи за държавите, откъдето идват мигрантите и за третите страни в които ще бъдат връщани. За справедливо разпределяне на хората в Европейските съюз може да се говори тогава, когато тези предпоставки бъдат постигнати. Но все пак на тази среща на върха "сложихме още по-здраво крак във вратата", изрази се образно канцлерът за факта, че вече процесът за постигане на промяна в системата за създаване на общоевропейска система за бежанците е необратим.

По въпроса за австрийското вето срещу разширяване на Шенгенското пространство Нехамер заяви, че първо трябва да се реши въпросът с охраната на външните граници, а след това да се говори за Шенген. На срещата на върха беше изказано мнението, че Шенген ще се провали, ако миграционният въпрос не бъде решен. "Това беше една много сериозна и задълбочена дискусия", обобщи канцлерът.

Източник: БТА

#Карл Нехамер #гранична ограда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"