Православната църква почита паметта на Свети Трифон

Православната църква почита паметта на Свети Трифон
A A+ A++ A

Днес православната църква почита паметта на Свети Трифон. Ако се придържаме към канона трябва да отбелязваме този светия, а не католическият Свети Валентин.

Трифон е роден в с. Комсада през 225 г., която малоазийска област е била част от Римската империя. Момчето се родило в семейството на вярващи християни и приело вярата още от дете, а Бог вършел чудеса в резултат на молитвите му.

По това време император бил Гордиан, в чиито дни християните не били преследвани. Дъщеря му Гордиана била тежко болна и никой от най-способните лечители не можел да я излекува. А тя все повтаряла, че единствено Трифон е способен да го направи. Най-сетне баща й склонил да я послуша, да издири Трифон и той наистина я излекувал, когато бил едва 17-годишен. Царят го дарил с много подаръци, които обаче Трифон раздал на бедните по пътя към дома, тъй като сърцето му не било привързано към богатствата.

След Гордиан престолът заел Деций Траян, който наредил всички християни да бъдат избити. До Траян стигнала мълвата за Трифон, който бил докаран и тежко изтезаван, за да се откаже от вярата си. Тъй като мъченията не постигнали целта, той бил обезглавен.

#Свети Трифон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници