Колко струва реално 1 кг качествено сирене?

Колко струва реално 1 кг качествено сирене?
A A+ A++ A

С литър прясно мляко трябва да можеш да си покриеш разходите за три килограма фураж, казва животновъдът от Скалище Ремзи Юсеин, който е бил технолог навремето. Според него изкупната цена на млякото е обидно ниска, но при него проблемът не е чак толкова голям - взимат го за 1.07 лв. Самият той има акредитирана ферма, с агрегати, млякото му е с един сантиметър жълт каймак, увери се екип на БНР- Кърджали.

Ремзи е пенсионер, намалил е кравите от 30 на 15, и твърди, че ще издържи, но много млади хора ще захвърлят всичко - и го правят. А животните нямат вина, гледат с тъжните си очи, говори с болка родопчанинът.

За един килограм сирене са нужни 5 литра мляко и реалната му цена, с печалбата заедно, е десетина лева.

"Реалната цена на млякото трябва да бъде 1.50-1.60 лева. Това беше стандарт още по времето на комунизма, за да можеш да спечелиш. А за да оцелееш, поне да бъде двойно, 72 стотинки е ярмата, трябва да е 1.42 лева", пресмята той.

Резми Юсеин е потънал в дългове - над 10 000 лева: "Имах едни пари, спестявания от Израел, направих стопанство, категоризирана ферма, нова постройка направих, обаче го занемарих. За какво да тъпчеш на едно място, като нямаш печалба..."

"Искам един ден тези, големите управници, да стоят до мен, само да седят и да ме гледат, и накрая те да вземат парите и те да се разполагат, да видим: "Къде е Киро на кирия?"

Животновъдът се ядосва, че има да плаща още данъци: "Не мога да оставя животните..., изобщо не съм такъв човек...Тези жални животни, с очичките те гледат, искат да ядат. Те нямат вина... Но в същото време, телефоните звънят..."

С пет литра мляко става качествено сирене 1 кг, казва още Ремзи, а в магазина струва 18-19 лева.

"Тези отгоре нямат ли чатал да ги контролират малко, какво става тука?", пита се той.

#краве сирене #сирене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"