18 мъртви мигранти са открити в камион край София (ОБЗОР, ВИДЕО)

18 мъртви мигранти са открити в камион край София (ОБЗОР, ВИДЕО)
Pixabay
A A+ A++ A

Четирима души са арестувани за каналджийство по случая с откритите в ранния петъчен следобед тела на 18 мигранти в изоставен камион край софийското село Локорско. Сред загиналите, вероятно от задушаване, има и дете, на видима възраст 6-7 години, обяви здравното министерство. По данни на ведомството 34-ма от превозваните мигранти са настанени в болници. Част от тях са в тежко състояние, премръзнали и не са се били хранили от дни.

Разследващите твърдят, че са събрали множество доказателства и несъмнено ще стигнат до извършителите. Инцидентът се разследва от националната следствена служба и МВР.

Жертвите са афганистанци, млади мъже, а тирът, който ги е превозвал, е с търговищки номер. Не е ясно защо камионът е бил изоставен. Собственикът му е сред арестуваните. По информация на БНР той е задържан, докато отивал в МВР да обяви, че бил откраднат камионът му. От Главна дирекция "Национална полиция" обявиха, че този мъж е бил разпознат от част от мигрантите, на които били показани снимки на арестуваните. Друг от задържаните е обект на няколко разследвания за каналджийство. В момента се провеждат разпити на заподозрените за каналджийството мъже

Няма данни за полицейско преследване или някакъв пътен инцидент. Сигналът за камиона е бил подаден в МВР около 14.15 ч. в петък. Шофьор видял лутащите се на пътя мигранти и подал сигнала, а мъжете по-късно са завели полицаите до камиона, от който успели да излязат и там били открити труповете.

В болници са настанени 34 мигранти, като от тях пет са деца, съобщиха по-късно от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

В болница "Св. Анна" са хоспитализирани седем души. Във Военномедицинска академия са приети осем мегранти. Петима от тях са настанени в реанимация, като четирима са в тежко състояние и се е наложила интубация и командно дишане. Трима души са настанени в Клиника по спешна токсикология.

В "Пирогов" са постъпили седмина от намерените афганистанци, в "Царица Йоанна – ИСУЛ" – четирима, в "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда" – четирима, в Медицинския институт на МВР - четирима.

Все още не може да се установи контакт с приетите в болниците, защото не желаят да говорят, съобщи пред журналисти здравният министър Асен Меджидиев. Повечето изследвания вече са направени, каза той и подчерта, че алгоритмите за лечение ще бъдат спазени.

Лоша преценка на каналджиите

Мигрантите край Локорско са част от група, която преди дни е преминала границата с Турция нелегално, обясни началникът на следствието Сарафов. Използвали са стълба. След това са прекарали известно време в гора край Ямбол. После са били натоварени на злополучния камион. Според неофициална информация т.нар. тайник е бил направен от дървени греди и е било много трудно да се излезе от него.

"Това е лошо стечение на обстоятелствата и лоша преценка на каналджиите. Това са тайници, които са се опитали да направят в този камион, за да прекарат своята стока. А тяхната стока са хора, човешки същества", коментира Сарафов.

ДНК следи

При следствените действия на място са открити ДНК следи от 16 души, както и отпечатъци, каза още шефът на следствието. По думите това означава, че категорично ще се установи кой е шофирал камиона и кой друг е бил в него.

"Нямам никакво съмнение, че ще установим кои са извършителите на това злодеяние", каза Сарафов.

Най-вероятно в събота ще бъдат повдигнати обвинения по случая, обясни градският прокурор на София Илияна Кирилова.

"Лицата, с които в момента се работи, очевидно не им е чужда тази дейност. И оперативно са известни на органите на МВР", каза тя.

Прецедент

Досега у нас не е имало подобен случай. Многократно се е случвало мигранти да бъдат изоставени от каналджии и да бъдат спасени от полицията измръзнали и прегладнели, но смъртен инцидент с подобни мащаби не е регистриран.

През миналото лято имаше няколко трагедии, при които загинаха полицаи. Двама полицаи в Бургас починаха след като патрулката им бе блъсната от пълен с мигранти автобус. На входа на София при гонка пък бе ударен полицейски бус, а служителят в него получи тежки наранявания, от които впоследствие почина. В близост до граничната ограда бе застрелян граничар. За престъплението бяха арестувани двама пастири от района на Одрин, напомня "Медиапул".


#нелегални мигранти #мъртви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »