Молдова отрече Украйна да е планирала да нахлуе в Приднестровието и призова за спокойствие

Молдова отрече Украйна да е планирала да нахлуе в Приднестровието и призова за спокойствие
A A+ A++ A

Молдова отхвърли твърдението на министерството на отбраната на Русия, че Украйна е планирала да нахлуе в отцепилата се молдовска територия Приднестровие и призова към спокойствие, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на молдовското правителство.

Руската агенция РИА "Новости" по-рано съобщи, че Украйна, която граничи с Молдова, е планирала да инсценира нападение под фалшив флаг на предполагаеми руски сили от Приднестровието, за да има претекст за нахлуването си. Русия поддържа свои войски в отцепилата се молдовска територия.

ТАСС цитира думите на руския заместник-министър на външните работи Михаил Галузин, който на свой ред каза, че Западът е инструктирал молдовското правителство в Кишинев да прекрати всички контакти с подкрепяните от Москва власти на Приднестровието.

Правителството на Молдова разпространи изявление в "Телеграм", където казва, че молдовските власти "не потвърждават информацията, обнародвана тази сутрин от министерството на отбраната на Русия".

"Призоваваме към спокойствие и приканваме обществеността да следи официалните и заслужаващи доверие източници на Република Молдова", се казва в изявлението.

"Нашите институции сътрудничат с чуждестранните ни партньори и в случай на каквато и да е заплаха за страната незабавно ще информират обществеността", каза молдовското правителство.

Министърът на външните работи и европейската интеграция на Молдова Нику Попеску каза вчера пред Ройтерс, че малката бивша съветска република, която също граничи с Румъния, страна-членка на НАТО, е подготвена за "пълния спектър от заплахи" от страна на Русия.

"Нашите институции са планирали отговори на пълния спектър от заплахи", каза той.

"Разбира се, имаме ограничени средства, но същевременно не сме сами в това отношение", каза молдовският външен министър.

Президентът на Молдова Мая Санду, която иска страната да се присъедини към ЕС, обвини по-рано този месец Русия, че планира преврат, за да свали молдовското ръководство. Москва отрече това твърдение.

Основно рускоезичната територия на Приднестровието се отцепи от тогавашната съветска република Молдова през 1990 г. След разпадането на бившия Съветския съюз през 1991 г., проруските сепаратисти водиха война с молдовските правителствени сили.

Украинският президент Володимир Зеленски каза миналата седмица, че "очевидно" страната му няма да бъде последната спирка на Русия след нахлуването в Украйна и обвини Кремъл, че обмисля начини да "задуши" Молдова.

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай