Кабинетът отхвърли апела на ЕС за муниции за Украйна

Кабинетът отхвърли апела на ЕС за муниции за Украйна
МО
A A+ A++ A

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов отхвърли призива на Европейския съюз за предоставяне на боеприпаси на Украйна, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Няма как да подкопая устоите и способностите на Българската армия. В Министерството на отбраната има ясни документи какви запаси от муниции трябва да поддържаме", настоя Стоянов в отговор на въпрос за писмото на върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурност Жозеп Борел за възможността за предоставяне на боеприпаси на нападнатата от Русия страна. Писмото беше изпратено до всички министри на отбраната на страните членки на ЕС.

Стоянов потвърди, че писмото е получено в Министерството на отбраната. За изпратеното писмо стана известно още преди два дни, но в сряда (22 февруари) твърдеше, писмото още не е получено във ведомството.

Отбеляза, че по отношение на мунициите и въоръжението служебното правителство стриктно било изпълнило решението на Народното събрание.

Министърът на отбраната твърди, че предоставянето на зенитно-ракетни комплекси на Украйна без замяна с други, означавало "губене на въздушен суверенитет".

"При условие, че изтребителната авиация е в тежко състояние, да дадем нашите зенитно-ракетни комплекси е огромен минус и няма да можем да защитим българското небе", повтори отдавнашната си теза Стоянов.

Призова политиците да не спекулират с темата за модернизацията на армията, като увери, че последните 6-7 месеца, в които служебният кабинет на Гълъб Донев управлява, не били загубени за модернизацията. Похвали се, че по време на настоящото правителство са били подписани три договора за въоръжението на корабите, както и е бил рестартиран проектът за бойна машина на пехотата, замразен при управлението на ГЕРБ. Спомена и подписването на договора за придобиване на вторите 8 изтребителя F-16, но подписването на този договор беше формалност, доколкото 48-ото Народно събрание взе решението за придобиването им.

"Модернизацията влезе като дъвка в предизборната кампания. Няма смисъл да се спекулира, още повече от политици, които вкараха папките с проектите в едно шкафче. Нека видим какво бе направено за 12 г. при управлението на Борисов - един проект за F-16 и един за патрулните кораби, без въоръжение, в стил "лодки и платноходки", заяде се той с лидера на ГЕРБ, пише "Дневник".

#оръжие за Украйна #Димитър Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"