ГЕРБ предупредиха за 11 милиарда лева дефицит

ГЕРБ предупредиха за 11 милиарда лева дефицит
A A+ A++ A

Остри критики за финансовите параметри отправи бившият вицепремиер и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев. Той взе повод от думите на гостуващия у нас заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, който по-рано каза, че високата инфлация е пречка за приемането ни в Еврозоната, пише вестник "24 часа".

"Параметрите за бюджет 2023 също са пречка. Ако не се редуцират, каквито и да е разходи, това означава 11 милиарда лева дефицит. Това е дефицит от 6 процента, два пъти по-висок от допустимия. Това не са злоради коментари", подчерта Дончев.

Затова според него първо трябва да се отключи цялото разполагаемо европейско финансиране, защото нула от тези пари са влезли в общините. "8 милиарда извън бюджета са това. Наблюдавахме помпане на външния дълг. Това финансиране трябва да замести неспособността на правителството да направи собствени инвестиции", обясни Дончев.

Според него преките чуждестранни инвестиции за 2020 г. са били 20 милиарда, докато за следващата са 1,5 милиарда - прогнозата е за спад от 6 на сто. "С тази политика трябва да се спре. То и 3 процента дефицит не е за хвалба. Българи трябва да се върне на нулевите дефицити", смята бившият вицепремиер.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък отбеляза, че случващото се за хората е катастрофа, защото има сфери, в които инфлацията е 100%. "Защо продавахте скъп бензин и нафта, това вдигна цените. Има спекула. Всеки ден им излизат далаверите наяве", продължи да се ядосва той на кабинета "Петков". "Законите са техническата част, приемането ни в еврозоната е политическата част и ние я свършихме. В първия парламент бяхме в такава а изолация, че може да си приемат всичко без нас", ядоса се той.

"Изпомпването на инфлацията показа, че правителството на Кирил Петков не иска еврото. Те говорят само за още напомпване на инфлацията. Тоест, още повече ни отдалечават от еврото", прогнозира Борисов.

"Нито един килограм жито не купиха. Помните ли какви сладки репортажи - нито едно българче няма да останело гладно. Ми, магистралите? Вече трябваше да имаме осем - по четири на година.", продължи той с критиките. "Къде му е летището на Русе? Къде са трите моста на Дунав? Екологични бомби са навсякъде. Всичко това тези хора ни го причиниха и имат наглостта да ни кажат, че са добри", заяви Борисов.

За обединението на ПП и ДБ той коментира, че "като видяха, че не могат да ни победят решиха да събират хора от кол и въже, ако могат да ни победят". Те обаче нямали идеологическа съвместимост и нямало да оцелеят дълго заедно.

Борисов иронизира и независимостта на членовете на ЦИК, които по принцип са изпратени там като партийни квоти. "Независимият орган е като независимия депутат - докато се бори за поста си е готов на всичко за дадена партия". И даде пример с хората, станали народни представители от ИТН. "Никому неизвестни хора станаха депутати и се отрекоха от него. Ако не бе Слави кой щеше а стане депутат? Слави ги взе и ги закара първа политическа сила, сега се нароиха още 5 партии", смята лидерът на ГЕРБ. Но уточни - "независимият орган означава независима дейност".

Според него, ако партията може да влияе на членовете на ЦИК, подкрепени от ГЕРБ, то дейността им няма да е независима. За ГЕРБ няма проблем резултатите от изборите да са в две колони - за машинните и хартиените бюлетини.

Тяхна работа е да вземат решение и аз не мога да се намеся, заяви той във връзка с призива на съпартийците му ЦИК да преосмили идеята за обща колона с данни от изборните секции.

"Пак призовавам ЦИК да преосмислят решението си, за да няма съмнения. За нас по-добро е обратното решение, че ще може да преброим колко са гласували с машина и утре, като спорим кой какво иска, ще имаме ясен аргумент", обясни Борисов. Той не познавал членовете на ЦИК, само Цветозар Томов "от едно време".

#ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"