Анализатори: Само един е вариантът за съставяне на правителство

Анализатори: Само един е вариантът за съставяне на правителство
A A+ A++ A

Вариантът България да има редовно правителство е само един - евроатлантическо мнозинство. Иначе казано, коалиция между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - "Демократична България". Това мнение изразиха в интервю за бТВ политическите анализатори Слави Василев и Цветанка Андреева.

"Единствената причина да стигнем дотук е невъзможността да се състави кабинет. Затова тези избори са нежелани и от обществото, и от политическите партии. Кризата рефлектира във всички сектори. Жизнено важно за държавата ни е кризата да се прекрати. Оформя се едно единствено ясно и категорично мнозинство и това е клишираното вече евроатлантическо мнозинство. Изборът не е между Щатите и Русия. Щатите са партньор, Русия води хибридна война срещу България", коментира Андреева.

"Борисов все още е основен шахматен играч, усеща накъде вее вятъра. Това в никакъв случай няма да реши ребуса какво ще се случи след това. Не само Руското посолство е извор на политическите заявки на нашите партии. Американците не правят така, те сугестират всички, които принадлежат към т.нар. „евроатлантическа коалиция“. Най-възможният сценарий е евроатлантическото мнозинство. Това е единственият шанс за правителство", посочи Слави Василев.

"Тези избори доста изясниха ситуацията. Има три основни групи партии: яростно прокремълските партии, които говорят това, което им се спусне от Москва. Имаме аморфно централно поле: партиите, които не искат никаква промяна само и само да им останат готовите от много години схеми. Имаме и демократично мнозинство, което наистина иска да направи промяна. Ако избирателите не гласуват, стоенето напук вкъщи няма да доведе до нищо. Иначе ще се въртим в омагьосания кръг на партийни активисти, които избират. От геополитическа гледна точка: ГЕРБ продължават да удрят ПП и ДБ, а дума не казват за „Възраждане“ и че служебният кабинет отказва да предостави каквато и да е помощ на Украйна", коментира от своя страна Любомир Аламанов.

#правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »