Жива мартеница „Видин“ изписаха видински ученици

Жива мартеница „Видин“ изписаха видински ученици
A A+ A++ A

Община Видин организира за шеста година инициативата „Най-голяма жива мартеница“. След няколко години прекъсване заради пандемичната обстановка в страната изявата не бе провеждана. Тази година живата мартеница изобразяваше името на нашия град и в подреждането й се включиха над 330 ученици от V до IX клас от всички училища в Общината. Облечени в бели и червени тениски, младите хора изписаха фигурата „Видин“ и извикаха заедно: „Честита Баба Марта, свят!“.

„Днес ние честваме една хилядолетна българска традиция. От сърце Ви пожелавам да сте здрави, весели, засмени и щастливи“, отправи поздрав към присъстващите д-р Ценков. След това кметът връчи на всички учебни заведения грамоти за участие в инициативата. Самодейци от видински читалища раздаваха мартеници.

На 1 март читалищните дейци отбелязват Деня на самодееца и любителското художествено творчество. По този повод д-р Ценков изпрати поздравителни адреси до самодейците от читалищата на територията на Общината. „Приветствам усилията Ви да съхранявате с много любов и всеотдайност фолклорното ни наследство и да ни радвате със своето талантливо присъствие. Бих искал да изкажа своето възхищение, уважение и благодарност за ентусиазма и неизчерпаемата енергия, които влагате в обогатяването на културния живот в Община Видин. Бъдете и занапред пазители на народните ни традиции и пример за това как трябва да почитаме българското!“ – пише в адресите.

След края на изявата жителите и гостите на старопрестолния Видин гледаха спектакъл-шествие „Мартенска мистерия“. Организатори са ППМГ „Екзарх Антим I”, Клуб „Мелпомена“ - гр. София и Ателие за традиции и фолклор „Еподе“ - гр. София със съдействието на Община Видин. Учениците представиха традиционни български обичаи по Сирни Заговезни - Прошка и Мартенските празници. На входа на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ бе подредена и изложба „Портрети на велики личности от нашето минало“. Експозицията може да бъде разгледана до 7 март.

#Видин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »