GSМ-ите предупреждават за земетресения 30 секунди предварително

GSМ-ите предупреждават за земетресения 30 секунди предварително
A A+ A++ A

Земетресенията не могат да бъдат предсказани, въпреки напредналите технологии и желанието на много хора, коментира за Радио Варна доц. Пламена Райкова, сеизмолог от Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Няма как учените да знаят на 100% кога точно ще се реализира земетресение и каква сила и енергия ще се освободи от този разлом, защото това явление е непредсказуемо, каза още тя. Затова в държави с изявена сеизмичност, като Япония, се залага повече на антисеизмичните конструкции при строителството и обучението за реакция на хората, за да се опазят възможно най-много човешки животи и да има възможно най-малко материални щети.

Доц. Пламена Райкова посочи, че в операционните системи на мобилните телефони има вградени приложения, които предупреждават за земетресения от 5 до 30 секунди преди човек да усети труса. Самата тя ползва приложението на личния си телефон. То обаче не предсказва земетресенията така, както би ни се искало – да знаем примерно предварително два дни, категорично заяви сеизмологът.

Полезно е с това, че човек може да реагира както прецени, че е най-добре за него и ако желае да се евакуира от сграда, за краткото време преди да усети труса. По същия начин в Института по геофизика, геодезия и география към БАН се задействат системите за предупреждение, но не може да се бие тревога непрекъснато при всяко включване на уредите, защото в повечето случаи може да се допринесе за повече паника, заяви доц. Райкова пред БНР.

По нейните думи към момента сеизмичната обстановка в България е сравнително спокойна, а регистрираните земетресения тази година говорят за слаба сеизмична активност по нашите земи. Земетресенията в Турция ще продължат и повече от година, коментира ситуацията там доц. Пламена Райкова и това не трябва да ни плаши, защото е един съвсем естествен процес.

У нас учените в БАН извършват денонощни наблюдения чрез 40 станции разположение на територията на цялата страна, данните от тях публикуват в интернет страницата на института и те са достъпни за всеки, който желае да ги използва.

#земетресения #трусове #вторични трусове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »