Къде, какво ще се случва на 3 март ПРОГРАМА

Къде, какво ще се случва на 3 март ПРОГРАМА
A A+ A++ A

Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време и с вход свободен на 3 март, съобщават от Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ в официалната си интернет страница.

Той ще бъде отворен за посещения около 12:30 часа след приключване на честванията по случай националния празник и ще работи до 19:00 часа.

Празничната програма по случай Трети март в подножието на връх „Свети Никола“ ще започне в 11:00 часа с „България ПЕЕ с Йордан Камджалов и участието на хора на Музикална лаборатория за Човека“ и ще продължи с тържествен подход към Паметника на свободата и с поднасяне на цветя и венци.

СОФИЯ

а Националния празник на България - 3 март 2023 г., Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на София, съобщават от службата.

От 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената проверка (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на пл. „Народно събрание“.

За церемонията пред Паметника на Незнайния воин гражданите ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

За желаещите да наблюдават тържествената проверка (заря) на пл. „Народно събрание“ достъп ще бъде осигуряван през три пукта за проверка – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“ в близост до изходите на подлеза при СУ „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и един пункт на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“).

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана.

Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

ВАРНА

По случай Националния празник на България 3 март, Музеят на Възраждането във Варна ще работи утре (3 март) с вход свободен (без заплащане) със стандартното работно време от 10.00 до 17.00 ч.

Освен постоянната експозиция посетителите ще могат да разгледат и временната изложба "Знаци на паметта", посветена на 150 години от гибелта на Васил Левски. Ново допълнение към изложбата е добавеният QR код. Сканирайки го, гостите ще могат да чуят записаните спомени на Иван Фетваджиев за идването на Левски във Варна.

Записът е направен като идея и със съдействието на Музея на Възраждането, ученици от Първа ЕГ - Варна и съвместно с колегите от Музея за нова история на Варна.

3 – 5 март

Гребно-ветроходна база СК „Черно море – Бриз“

67-а ветроходна регата „Трети март“

3 март – 10:00 - 10:30 ч.

Площад „Св. св. Кирил и Методий“

Тържествено издигане на националното знаме

3 март – 11:00 – 12:00 ч.

Паметници на загиналите воини за Освобождението на България

Полагане на венци и цветя

3 март – 12:00 ч.

Морска градина

Радио Варна

60-а щафетна обиколка на Радио Варна

3 март – 13:00 ч.

Катедрален храм „Успение Богородично“

Почетна обиколка „В името на България“ – организирана от варненските мотоклубове

3 март – 13:30 ч.

Район „Владислав Варненчик“

Полагане на венци и цветя по случай 145-годишнината от Освобождението на България

3 март – 18:00 ч.

ФКЦ – зала 1

Празничен концерт-спектакъл „Свободата…“

3 март – 19:30 ч.

Площад „Антон Новак“, вход на Морската градина

Тържествена заря-проверка по случай 3 март - национален празник на Република България

Организатор: Община Варна

Съорганизатори:

Военноморските сили на Република България

Варненската и Великопреславска света митрополия

Северозапада

145 години от подписването (1878 г.) на Санстефанския мирен договор и Освобождението на България от османско владичество ще отбележим утре, 3 март.

Заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, загинали за Освобождението на България от османско владичество ще започне утре в 9 часа във видинското село Иново. Празнично шествие тръгва в 10:45 от музей „Конака“ във Видин до площад „Бдинци“. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на площада в 11 часа. Историческа възстановка на освобождението на Видин ще започне в 11:30 часа. Венци и цветя ще бъдат поднесени и пред паметника на опълченците от видинския край (срещу сградата на Драматичния театър) в 12 часа.

Поп звездата Орлин Павлов и примата на Националния музикален театър в София Еделина Кънева ще участват в концерта на Симфониета Видин, с който Община Монтана ще отбележи Националния празник на Република България. С тях ще свирят и младите цигулари Антон и Атанас Георгиеви – лауреати на наши и международни конкурси. Под диригентството на Георги Патриков ще прозвучат популярни творби на Панчо Владигеров, Андрю Лойд Уебър, Ленард Бърнстейн, Енио Мориконе, Фредерик Шопен, Дмитрий Шостакович и др. Концертът ще започне в 11:00 ч. на 3 март в Народно читалище „Разум 1883”. Безплатни покани за концерта се раздават във фоайето на читалището от 12:00 до 14:00 ч. и от 17:30 до 19:30 ч. до изчерпването им. Преди концерта – в 10:00 ч. на площад „Жеравица”, ще бъде издигнат националният флаг. Тържественият ритуал ще осъществи Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към НЧ „Разум 1883”. След церемонията приветствено слово ще произнесе кметът на Монтана Златко Живков. Благодарствен молебен и заупокойна молитва за душите на всички, пожертвали живота си за освобождението на родината ни османско владичество, ще отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия. В знак на признателност ще бъдат положени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните за национално обединение.

С празнично шествие, което ще бъде предвождано от 25-метров национален флаг, ще започне тържественото отбелязване на 145-годишнината от Освобождението на България във Враца. Пъстрата колона ще тръгне в 10.30 часа от площада пред заведението „Тракийска принцеса“ и ще продължи до площад „Христо Ботев“, където от 11 часа ще започне официалната церемония.

Общоградско тържество и Републикански шосеен пробег ще има в Мездра по повод Националния празник на Република България - 3 март. Тържеството, с което ще бъде отбелязана 145-ата годишнина от Освобождението ни от османско владичество, е в петък от 9:15 часа на градския площад „България“. В празничната програма ще вземат участие Вокална група „Детски свят“, мажоретните състави, група за художествено слово и група „Приказен свят“ при Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Мездра. Честването включва още издигане на националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз, слово на кмета на Мездра Иван Аспарухов и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение и обединение. В 10:10 часа официално ще бъде открит XXI Републикански шосеен пробег „3 март“, в който ще вземат участие атлети от цялата страна. Награждаването на призьорите в отделните възрастови групи е в 12:30 часа.

Националният празник ще се чества в два поредни дни в град Оряхово. Днес, 2 март, от 18:30 ч. на площад "Дико Илиев" Община Оряхово и Военно формирование 54990 – Враца канят граждани и гости на града на тържествена заря - проверка и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите румънски воини за освобождението на Оряхово. На 3 март от 11:00 ч. на площад "Дико Илиев", кметът на Община Оряхово Росен Добрев и председателят на Общинския съвет Румяна Декова ще издигнат тържествено националния флаг на Република България.

На 03. март от 10:30 часа Белоградчик ще отбележи 145 години от Освобождението на България и на града. Тържеството ще започне с изпълнение на Духовия оркестър пред сградата на Младежкия дом. В 10:50, под звуците на националния химн, ще бъде издигнат националният флаг. Свещеноиконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, ще отслужи панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и Белоградчик. Слово по повод празника ще произнесе кметът на община Белоградчик Борис Николов. Тържеството ще продължи с празнична програма с участието на ученици от Детски комплекс - Белоградчик и мъжки камерен хор към Народно читалище „Развитие – 1893 г.“ в салона на Младежкия дом.

Само пет дни преди България да бъде освободена от османското владичество, жителите на Белоградчик вече са свободни. В боевете за града участие взимат румънски войски. На командващия турския гарнизон Сюлейман ефенди било ясно, че не може да окаже сериозна съпротива на по-добре въоръжените румънски части, но той отказва да предаде крепостта, без нареждане от командващия видинския гарнизон Иззет паша. Обсадата на Белоградчишката крепост продължава след сключването на Одринското примирие на 31.01.1878 г. На 25.02.1878 г. ключовете на крепостта символично са предадени от Сюлейман ефенди на капитан Димитри Вукович Караджич. С цветя и гръмко „ура” гражданите на Белоградчик посрещат руските и румънските войски. Днес в памет на освободителите и жертвите в борбата с поробителя много от улиците на града носят техните имена.


БУРГАС

Община Бургас благодари на своите партньори, заедно с които подготви програмата за честване на националния празник 3 март. Тя стартира още на 2 март. Тогава 20 пенсионерски състава ще се изявят в концерт, който ще се проведе в Културен дом НХК. В този ден ще бъдат открити фотографска и изложба на млади художници.

На 3 март Исторически, Археологически и Природонаучен музей ще посрещат посетители при вход свободен от 9 до 17 часа. От 10 до 17 часа с вход свободен ще работи и Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски“.

В 12 часа на 3 март площад "Тройката“ ще се покрие със стотици танцьори, хванати на хоро. Всички фолклорни клубове в Бургас подкрепиха тази празнична инициатива.

За поредна година Община Бургас ще освети за националния празник Моста в бяло, зелено и червено. Часовете на традиционните ритуали, посветени на празника, както и останалите събития в програмата, можете да прочетете тук:

2 МАРТ (ЧЕТВЪРТЪК)

10:00 часа

Културен дом НХК

Празничен концерт, посветен на 3 март, с участието на 20 състава от

"Съюз на пенсионерите 2004“ – Бургас


16:30 часа

Исторически музей, ул. "Лермонтов“ 31

Фотодокументална изложба от църковния архив на храма в с. Факия, част от фонда на Общински исторически музей – Средец

18:00 часа

Дружество на бургаските художници, ул. "Александровска“ 22

Изложба млади автори

3 МАРТ (ПЕТЪК)

09:00 до 14:00 часа

БХГ "Петко Задгорски“

Изложба живописни творби и рисунки на Владимир Димитров – Майстора

Вход свободен

09:00 часа

От Морска гара – Бургас, по ул. "Булаир“, бул. "Демокрация“, бул. "Стефан Стамболов“, кв. "Ветрен“, гр. Българово

Авто-мото поход "Българовско шествие 3 март“

Организатор: Пламен Карашев


10:30 часа

Пл. "Атанас Сиреков“

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

11:00 часа

Пл. "Тройката“

Концерт "В сърцето се ражда ТЯ – Свободата“

Участват: ВГ "Морски песъчинки“, ДТА "Атанас Манчев“, ДФА "Трите пъти“, ДФТА "Радост“,

ФТА "Никола Гинов“, ТС "Зорница", ДТА "Звездички“, ДТА "Лазур“

11:00 часа

Център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас,

зала "Акад. Константин Петканов“

Театър "Пан“ представя "Весели небивалици" – детско шоу

11:00 часа

Руски паметник

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести

Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. "Лермонтов“ №15)

Паметник на руския лазарет (Приморски парк)

Полагане на венци и цветя

12:00 часа

Пл. "Тройката“

Участници в голямото бургаско хоро:

Оркестър "Жарава“ със солист – Александра Димитрова – Сашка

и

КБНХ "Чанове“, ФК "Лазур“, СНТ "Георгиев“, ШБГТ "Бургос“, ФТК "Пламък“, ФТК "Лукойл Нефтохимик“, ФТК "Бургас“, ТС "Златен пламък“, ФК "Гергьовче“, ФШ "Огин“,

ТС "Бял Равнец“, ФТГ "Медено котле“, ТК "Миладина“, ШНТ "На хорото“, ТК "Генгер“,

ТК "Чайка“, ФК "Цвете“, КБНТ "Аратлии“, ТК "Хоп и троп“, ТК "Крайморие“

17:00 часа

Център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас,

Конферентна зала

Прожекция на документалния филм "Бойните маршове на България“

Режисьор: проф. Любомир Халачев

18:00 часа

Център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас,

зала "Акад. Константин Петканов"

Прожекция на документални филм за България:

"Небето над хълма“ – сценарий и режисура: Надя Тодорова;

"Книга за хората“ – сценарий и режисура: Владислав Лаков;

"Непознати“ – сценарий и режисура: Камелия Петрова

* 9:00 – 17:00 ч. – Исторически, Археологически и Природонаучен музей посрещат посетители при вход свободен. От 10 до 17 часа с вход свободен ще работи и Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски“.

#3 март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »