Фандъкова: Връчваме български знамена на всички училища, детски градини и ясли в София

Фандъкова: Връчваме български знамена на всички училища, детски градини и ясли в София
A A+ A++ A

Огромна е моята гордост да съм тук с вас в едно от най-предпочитаните и най-добри училища в цяла България. Гордея се, че в нашия град растат, учат, възпитават се и се развиват млади хора.

Днес ние ще връчим нови български знамена на всички училища, детски градини и детски ясли на територията на град София.

Това каза кметът на Столична община (СО) Йорданка Фандъкова пред учениците във Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", предаде БГНЕС.

"За мен е огромна чест да присъствам на освещаването на националното знаме в навечерието на 3 март", заяви столичният кмет и добави, че знамето е национална гордост, национална светиня и обект на почит. Фандъкова подчерта, че знамето се освещава само веднъж и връчи първото на директорката на училището Емилия Лазарова.

Директорката на Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" посочи, че 625 български знамена, благодарение на инициативата на СО ще се развият в столичните български училища и детски градини.

В навечерието на отбелязването на националния празник на България – 3 март, ще бъдат осветени националните знамена на столичните училища.

Освещаването на знамената във Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" извърши Негово високо благоговенство ставрофорен иконом Кирил Попов, енорийски свещеник при храм "Света Неделя".

"Нека всички ние да обичаме България нашата майка и да се стараем да бъдем полезни на нашето отечество", призова той.

"Изключително съм щастлив, че днес сме тук, за да засвидетелстваме своята обич към родината, за да си дадем сметка, че сме тук заедно днес, да можем да избираме свободно своите имена и това какви да бъдем", подчерта председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев. Той отбеляза, че векове наред хиляди наши предци са водили неравни битки и в тези тежки времена ги е крепила вярата, която ги е обединявала.

"За нея те са жертвали и животи си", заяви Георгиев и добави, че в тези времена, за да бъдем ние един народ, основна заслуга имат будителите.

"Съвременните народни будители са вашите учители", обърна се председателят на СОС към учениците, като допълни, че да си учител е призвание и мисия.

"Скъпи ученици, вие сте нашата гордост, вие ще станете граждани на света. Нашата надежда е да учите и в България, и в чужбина, да се върнете и да допринасяте със своите усилия, и да постигате своите успехи тук, в България, и тук, в София. Но не забравяйте, че преди да сме граждани на света, ние сме българи", каза още Георгиев и подчерта, че в днешно време много се говори за патриотизма като за политически етикет, но той всъщност е родолюбието, обичта към родината, която ни свързва.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »