Украйна иска 250 хиляди артилерийски снаряда на месец от ЕС

Украйна иска 250 хиляди артилерийски снаряда на месец от ЕС
Туитър
A A+ A++ A

Властите на Украйна са се обърнали към Европейския съюз с молба да й доставя около 250 000 артилерийски снаряда месечно за постигане на успехи на бойното поле, съобщава британският вестник The Financial Times, позовавайки се на писмо на украинския министър на отбраната Алексей Резников до европейските му колеги.

По думите му средно на месец армията на Украйна използва около 110 000 155-милиметрови снаряда, което е 25% от броя на тези, използвани от руската страна. "Ако не бяхме ограничени от броя на наличните артилерийски снаряди, бихме могли да използваме пълния боен комплект - 594 хиляди снаряда на месец. Според нашите оценки за успешно изпълнение на бойни мисии минималното изискване е най-малко 60% от пълния боен комплект, или 356,4 хиляди снаряда на месец“, пише Резников в писмото.

В тази връзка еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за вестника заяви, че европейската отбранителна индустрия трябва да премине към "военна икономика“, за да "задоволи нуждите на отбранителната продукция“. Според изданието въпросът за финансирането на увеличаването на производството на въоръжение и военна техника може да бъде обсъден от лидерите на страните от ЕС на среща на върха в Брюксел на 23-24 март.

Източник:"Фокус"


#войната в Украйна #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"