Европари за р. Дунав отиват за Софийското метро

Европари за р. Дунав отиват за Софийското метро
Рекордно ниското ниво на р. Дунав поставя въпроса за инвестиции в подобряването на плавателния път. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Румъния са се разбрали за отлагане на проект, финансиран от ЕС, за подобряване на корабоплаването по река Дунав.

Това става ясно от съобщение на Министерството на транспорта в четвъртък за преразпределение на финансирането по Оперативна програма „Транспорт“ на ЕС за ключови инфраструктурни проекти.

Според решение на Комитета за наблюдение на ОП „Транспорт“, взето на заседание в Правец с участието на министър Ивайло Московски, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, експерти от Европейската комисия, ръководството на бенефициентите, представители на местната власт, неправителствени и синдикални организации и др., парите за проблемния участък от р. Дунав за периода до 2013 г. отиват за изграждане на отсечката от Софийското метро до Летище София.

Комитетът за наблюдение гласува 110 млн. евро от приоритетна ос 4 (за подобряване на корабоплаването) на оперативната програма да бъдат прехвърлени към ос 3 (подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари).

„Средствата бяха предвидени по проекта за подобряване на корабоплаването по р. Дунав в участъка при Батин–Белене. По време на форума стана ясно, че България и Румъния са подписали съвместна декларация, с която се отказват от реализирането му през този програмен период. Двете държави декларират, че той остава приоритет и ще продължат работата по него. Румъния продължава проучванията, които се финансират по ИСПА, а България заделя 10 млн. евро от ОП „Транспорт“ за подготовката на проекта за следващия програмен период“, обясниха от Министерството на транспорта.

Така проектът за участъка Батин-Белене остава за финансиране през следващия програмен период на ОП „Транспорт“ – 2014-2020 г.

Проблемът с корабоплаването по река Дунав и нуждата от подобрение на водния път излязоха на преден план в последните седмици заради рекордно ниските нива на реката от август насам, които са пагубни за търговското корабоплаване.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници