Пушачите да му мислят - ето с колко ще поскъпнат цигарите съвсем скоро

Пушачите да му мислят - ето с колко ще поскъпнат цигарите съвсем скоро
A A+ A++ A

Заради по-високия акциз, гласуван от парламента в края на миналата година, цигарите поскъпват с 20-30 ст. Това става ясно от публичния регистър на цените на тютюневите изделия, съобщава "Телеграф".

В Агенция „Митници“ са подадени 130 заявления за регистриране на нови цени. Част от новите цени вече са публикувани в регистъра.

Така става ясно, че много от цигарите ще стигнат цена от 6 лева на кутия. Някои от по-скъпите марки скачат с 30 ст. и стават по 6,50 лева.

Облагане

За първи път течният никотин за електронните цигари ще се облага с акциз. Производителите и търговците ще облепят шишенцата с бандерол, а новите цени ще станат ясни съвсем скоро.

Новият по-висок акциз влезе в сила от 1 март. На пазара обаче все още се предлагат тютюневи изделия на старите по-ниски цени.

Календар

До поскъпването се стигна, след като парламентът прие 4-годишен акцизен календар за тютюневите изделия. Първата стъпка бе предвидена да влезе в сила именно от 1 март тази година. Променя се както пропорционалният акциз, който е процент от продажната цена, така и ставката, която е на брой цигари.

Следващото повишение на акциза е предвидено за 1 януари 2024 г. После ще има още два скока – от 1 януари 2025 г. и от 1 януари 2026 г.

Освен за цигарите повишение е предвидено и за нагреваемите тютюневи изделия.

#пушене #пушенето #цигари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »