Прогноза: До месец ще има нормални цени на зеленчуците и повече продукция

Прогноза: До месец ще има нормални цени на зеленчуците и повече продукция
A A+ A++ A

Българското оранжерийно производство е на минимума си. Много от земеделците се отказват от оранжериите си, заради нарасналите разходи, високите цени на енергията и конкурентния внос. В същото време масовият внос на оранжерийни домати и краставици от Турция се свива, тъй като министерство на земеделието в южната ни съседка реши да ограничи износа. За седмица 12% ръст бележат доматите, а 6% краставиците.

До месец ще има нормални цени и повече продукция. Това обяви пред NOVA директорът на най-голямата зеленчукова борса в Южна България край село Първенец Илия Гатев.

По думите му 5 лева е цената на едро на пристигащите оранжерийни домати и краставици. "1 лев по-скъпи са средно на килограм отколкото миналата година. До месец ще имаме нормални цени и повече продукция", смята Гатев.

Той заяви още, че търговците продават с надценка 20 стотинки на килограм, което не увеличава цените за крайния потребител.

"Извън тържището могат да се търсят подозрения за спекула. От 2020 г. сме в криза, откакто се вдигнаха цените на горивата. Много от търговците натрупаха загуби, това се отразява днес, когато сме стигнали нива на инфлацията от 20%. Българската стока е с по-високи цени, но тя вече е и дефицитна. По-скъпи са най-вече доматите и краставиците, но това се дължи на ръста в цените на торове и препарати", обясни директорът.

Отново пред NOVA Росен Петракиев, роден производител, който отглежда различни видове домати сподели, че в неговата оранжерия има над 15 вида разсад.

"Продаваме директно на клиенти. Растенията искат специфични условия при посяване и поникване, температурата, влажността и състава на почвата са важни. Затова е нужен денонощен мониторинг. Използваме торопочвени системи и ток за отопление, а цените растат. Доматите и краставиците вероятно ще са с 4 лева стартова цена", прогнозира той.


#пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »