След поскъпването на стоките: Зачестяват сигналите за храни с изтекъл срок

След поскъпването на стоките: Зачестяват сигналите за храни с изтекъл срок
A A+ A++ A

Зачестиха сигналите за стоки с изтекъл срок на годност от потребители. Следва въпросът за какво да внимаваме при покупка на определена стока и на кого можем да сигнализираме.

"Хората започват повече да се зачитат в етикетите, което е хубаво нещо. Защото освен на срока на годност, ще обърнат внимание на състава, на производителя. Понякога хората се объркват от начина на подписване на срока на годност. В света се смята, че тези обърквания са отговорни за 20% от изхвърлените храни в световен мащаб, за България няма подобно проучване", каза д-р Сергей Иванов от Асоциация на активни потребители.

По негови думи, ако видим на етикета "Използвай преди" или "Срок на годност" или ако на него има само дата - това означава срок на годност до датата, която е отпечатана. След този ден продуктите не би трябвало да се консумират.

"Най-добър до..." - това са другите стоки, при които трудно се дефинират срокове на годност. Когато си вземете боб, леща или спагети, няма ясно дефиниран срок на годност, същото е с консервите. Тогава означава, че могат да се консумират и след тази дата, но производителят не гарантира най-добрия вкус, те не са опасни за здравето", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него магазинът би трябвало да си следи сроковете, а големите вериги магазини си имат софтуер и знаят кои продукти трябва да махнат. "Понякога, когато става въпрос за "най-добър до" в търговската мрежа не са толкова строги", подчерта гостът.

По думите на д-р Иванов рядко се налагат глоби за установяване на продукти с изтекъл срок. Той призова потребителите да внимават и да четат етикетите.

#Активни потребители #храни #изтекъл срок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"