Кога да очакваме първите родни домати на пазара?

Кога да очакваме първите родни домати на пазара?
A A+ A++ A

Първата реколта родни домати тази година ще се бере най-рано през май. Причината е, че оранжерийните производители са притеснени от несигурността в сектора и са засадили насажданията едва преди десетина дни. Това означава, че на пазара дотогава ще се продават най-вече вносни домати, заявиха производители от пазарджишкото село Мало Конаре.

В оранжериите на семейство Кабурови е прецедент доматите да започват да узряват след Великден. До забавянето се стига заради постоянното увеличение на разходите.

"Продукция - българска от българските оранжерийни производители за предстоящите Великденски празници няма да има. Ще разчитаме основно на внос от трети страни, предимно Турция Албания и Македония", каза Десислава Кабурова – производител от с. Мало Конаре.

България ще настоява да бъдат изравнени субсидиите за земеделците в Европейския съюз , за да се облекчи браншът. Според Иван Кабуров това обаче няма да стане, дори по думите му от догодина някои от производителите въобще няма да получават субсидии.

"Тази информация я получихме преди 15-20 дена лично от министъра и неговия екип. Това мисля, че ще докара сектора до фалит и ще даде възможност на вносителите да си разиграват тяхната политика. Смятам, че ако тази година доматът е 6 лв. или 5 лв., другата година той ще бъде бутиков българския домат, който ще бъде изкаран от оранжериите и той ще бъде 10-12 лв.", каза Иван Кабуров – производител от с. Мало Конаре

Според земеделеца от Пазардишко единственото спасение на сектора е отпадане на ДДС за определен период от време, каквато мярка беше взета за хляба и хлебните изделия. Тогава може да се очаква и поевтиняване на доматите.

#домати #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"