Браншът: Ресторантьор: Менюто ще заприлича на Библия, ако включим всички съставки и суровини

Браншът: Ресторантьор: Менюто ще заприлича на Библия, ако включим всички съставки и суровини
A A+ A++ A

От 15 март тази година влизат в сила нови изисквания към заведенията за хранене в Румъния, които според местните медии вероятно ще се отразят и върху джоба на клиентите. Според новите правила менютата на ресторантите освен общата информация трябва да съдържат и данни за количеството на продуктите, хранителната стойност, добавките и алергените, предава БТА.

Изискванията, наложени с решение на Националната служба за защита на потребителите (НСЗП), ще важат за ресторантите и заведенията за бързо хранене в страната, включително за столовите и закусвалните. При онлайн поръчка клиентът също ще трябва да има достъп до подробна информация за съдържанието на ястията.

Новите правила трябваше да влязат в сила още през декември, но бяха отложени за март тази година. Ако управителите на ресторанти не се съобразят с тези изисквания, първоначално ще получат предупреждение, а на по-късен етап ще бъдат налагани и глоби, посочва изданието "Щир де Клуж".

Според собствениците на заведения за хранене това решение означава допълнителни разходи за изготвянето на менютата. Това са разходи, които в крайна сметка ще бъдат поети от клиентите, отбелязват те.

В съобщение на НСЗП се отбелязва, че заповедта от 2022 г. съдържа "важни елементи за здравето на потребителите, смятани от специалистите на институцията за особено важни и в интерес на потребителите, тъй като, ако съгласно Регламента на ЕС 1169/2011 е задължително представянето на всички данни, свързани със съставките на хранителните продукти и хранителната им стойност, нормално е да присъства същият тип информация, която описва един кулинарен продукт, сервиран в заведение за обществено хранене". По този начин потребителите могат да вземат осъзнато решение, когато избират един продукт или друг в подобно заведение, отбелязва службата.

Ресторантьорът Даниел Миские: "Ако включим всички съставки и суровини, менюто ще заприлича на Библия"

Според изданието СтартъпКафе новият регламент изисква от заведенията за хранене да предоставят информация за типа и количеството на съставките, които превишават 20 г. в крайния продукт; да предоставят информации за хранителната стойност и използваните хранителни добавки, като при дистанционни поръчки тази информация трябва да бъде достъпна преди завършване на поръчката; информацията за хранителната стойност трябва да показва енергийната стойност и количеството на мазнините, на наситените мастни киселини, на захарите и на солта.

"Очевидно ще трябва консултация, ще има нужда от нутриционист, който да изчисли този енергиен баланс. Освен този разход, според мен няма други. Разбира се, стига да не преминем в зоната, в която менюто ще трябва да включва абсолютно всички състваки, които съдържа продуктът, всички суровини, които съдържа крайният продукт, и менюто се превърне на практика в една Библия", коментира той.

Миские смята, че за собствениците от ресторантьорския сектор може да бъдат от полза и приложенията, които изчисляват хранителния баланс. Но все пак, "ако се придържаме към буквата на закона, ще бъде трудно да напишеш какво съдържа сармата. Много сложно ще бъда да опишеш всичките продукти, да имаш двуезично меню - и на румънски, и на английски", отбелязва той.

НСЗП: "Не питаме за възрастта на прасето и къде е пасло"

Константинеску уточнява, че според заповедта на НСЗП до името на продукта в скоби трябва да се посочи броя на Е-тата, които съдържа, за да знаят хората "дали са започнали процеса на балсамиране още приживе". "От проучването на някои менюта на известни фаст-фууд ресторанти ще установите броя на Е-тата, присъстващи в продукта. Оказва се, че един свински/телешки гирос съдържа до 27 Е-та", казва още председателят на НСЗП, цитиран от в. "Адевърул".

По думите му идеята е дошла след разговори с асоциациите за защита на интересите на потребителите, които са заявили, че много хора са загрижени за това дали един продукт включва хранително добавки или не. Следователно, ако ние "търсим в магазините "чисти" етикети, тоест с възможно най-малко химикали в един хранителен продукт, защо, ако сме го извадили от опаковката и сме го поставили в чинията в един ресторант, тези информации да са ни чужди?", коментира Константинеску.

По думите му не става въпрос за прекомерни изисквания, както някои хора погрешно са разбрали. "Аз не съм питал за възрастта на прасето и къде е пасло", подчертава той.

#меню

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"