Какво се случва с мозъка ни, когато четем преди сън?

Какво се случва с мозъка ни, когато четем преди сън?
A A+ A++ A

Четенето на книга преди сън може да бъде много полезно за нашето здраве и добро самочувствие. Ето някои от начините, по които четенето преди сън може да ни помогне:

Релаксация: Четенето преди сън може да ни помогне да се релаксираме и да намалим стреса и тревогата, които може да ни пречат да заспим. Четенето е изключително благоприятна дейност, която може да ни усмихне и да ни доведе до по-спокойно състояние на ума.

Подобряване на качеството на съня: Четенето на книга преди сън може да ни помогне да спим по-добре и по-дълбоко. Когато четем, мозъкът ни забравя за проблемите и натоварванията на ежедневието, което означава, че сме по-малко склонни да мислим за тях, докато сме в леглото. Това може да ни помогне да се отпуснем и да заспим по-бързо, като в същото време намали риска от прекъснат сън или безсъние.

Развиване на умствената гъвкавост: Четенето на книга може да ни помогне да развием нашата умствена гъвкавост и креативност. Когато четем, ние се забавляваме в нови и различни светове.

Подобряване на емпатията: Четенето на книга може да ни помогне да развием по-голяма емпатия към други хора. Когато четем романи, ние се впускаме в света на героите и можем да изживеем техните емоции и преживявания. Това може да ни помогне да разберем и да се идентифицираме с други хора, което може да подобри нашите междуличностни взаимодействия.

Увеличаване на обхвата на думовия ни запас: Четенето на книга може да ни помогне да увеличим обхвата на нашия думов запас. Чрез четене на книги с различна тематика и жанрове, ние се запознаваме с нови думи и изрази, които може да ни помогнат да се изразяваме по-ясно и прецизно.

Подобряване на когнитивните функции: Четенето на книга може да помогне да подобрим нашите когнитивни функции, като внимание, концентрация и способността да анализираме информацията. Когато четем, ние тренираме мозъка си да се фокусира върху една задача и да анализира информацията по системен начин, което може да ни помогне да се справим по-добре с ежедневните задачи.

Увеличаване на самочувствието: Четенето на книга може да ни помогне да увеличим нашето самочувствие и да се чувстваме по-уверени. Когато четем, ние се учим за нови теми и развиваме нашата креативност, което може да ни помогне да се чувстваме по-компетентни и успешни в живота.

В заключение, четенето на книга преди сън може да ни помогне да се релаксираме, да подобрим качеството на съня си, да развием нашата креативност, да подобрим паметта си.

#книга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"