Депресия и хранене: Какво да ядем и какво да избягваме

Депресия и хранене: Какво да ядем и какво да избягваме
A A+ A++ A

Депресията е сериозно психично заболяване, което може да засегне както физическото, така и психическото здраве на човека. В моменти на депресия често се налага да се променим навиците и да се откажем от някои храни, които може да влошат състоянието ни. В тази статия ще разгледаме някои от храните, които трябва да избягвате, ако страдате от депресия.

Опаковани храни

Като бисквити, сладоледи и готови ястия, често съдържат високи нива на захари и мазнини, които могат да намалят нивата на серахин и настроение, като допринесат за увеличаване на умората и безинициативността.

Алкохол

Алкохолът може да доведе до настоящо разстройство на настроението, а употребата му може да доведе до увеличаване на състоянието на депресия.

Кофеин

Кофеинът може да допринесе за увеличаването на тревогата и нервността, което може да допълни състоянието на депресия.

Храни, богати на мазнини

Храни, богати на мазнини, като бургери, пържени храни и други, могат да доведат до увеличаване на теглото и намаляване на настроението. Тези храни също могат да доведат до повишени нива на холестерола и други здравословни проблеми, които могат да допълнят състоянието на депресия.

Храни, богати на сол

Храни, богати на сол, като чипс, сланина и готови ястия, могат да допринесат за повишаването на кръвното налягане и да влошат състоянието на депресия.

Ето още няколко важни неща, които трябва да знаете, ако страдате от депресия и искате да подобрите своето състояние чрез правилното хранене:

Приемайте повече плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са богати на витамини и минерали, които могат да подобрят настроението и да подпомогнат функционирането на мозъка. Особено полезни са зелените зеленчуци, като спанак, броколи и зеленчуковите сокове, тъй като съдържат фолиева киселина, която е свързана с укрепването на настроението.

Приемайте повече белтъчини

Белтъчините са основните строителни елементи на телесните тъкани и са важни за опазването на здравето на мозъка. Храните, богати на белтъчини, като риба, пиле, яйца, сирене и ядки, могат да помогнат за подобряване на настроението и да допринесат за укрепването на психическото здраве.

Приемайте повече храни, богати на Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са важни за функционирането на мозъка и могат да помогнат за подобряване на настроението. Храните, богати на Омега-3 мастни киселини, като риба, ядки, семена и растителни масла, могат да помогнат да се намали възпалението в мозъка и да се подобри настроението.

Приемайте повече храни, богати на витамин D

Витамин D е важен за здравето на мозъка и за подобряване на настроението. Храните, богати на витамин D, като риба, мляко, яйца и гъби, могат да помогнат да се подобри настроението и да се укрепи психическото здраве.

#депресия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »