ФАЦ: Как България да защити границата с Турция

ФАЦ: Как България да защити границата с Турция
БНР
A A+ A++ A

България ще трябва да подобри контрола по границата с Турция. Но и в самата София не са единодушни как точно да стане това, отбелязва познавачът на България Михаел Мартенс в статия за ФАЦ. "Дойче веле" разказва по-важното.

Германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" публикува обширна статия за защитата на българо-турската граница и средствата, които се очаква България да получи за нейното укрепване. Авторът Михаел Мартенс пише, че според австрийското Министерство на вътрешните работи 75% от 100-те хиляди мигранти, достигнали до Австрия през 2022 г., не са били регистрирани преди това. "Голяма част от тях, твърдят във Виена, са влезли в ЕС за първи път през българската граница с Турция и е трябвало да бъдат регистрирани там."


София иска 2 милиарда евро за границата

През февруари председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен окачестви контрола на българо-турската граница като най-спешната задача, свързана с укрепването на европейските сухопътни граници. Тя направи изявлението си в Европейския парламент в Брюксел по време на дебат за миграцията и правото на убежище.

София твърди, че са необходими 2 млрд. евро, за да разшири адекватно контрола покрай граничната ограда, продължава германското издание. А федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер споменава българското искане за повече пари за охрана на границата. "Ограда, която не се наблюдава, не е бариера", цитира ФАЦ думите на Нехамер през януари след разговорите му с холандския министър-председател Марк Рюте. ФАЦ посочва, че ветото за Шенгенското споразумение ще остане в сила, "докато ситуацията не се промени фундаментално", по израза на канцлера.


Гърция - пример за подражание?

Изданието цитира лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който дава за пример укрепленията между Гърция и Турция: "Там построиха триметрова бетонна стена, подобна на Берлинската стена. Никой не може да премине през нея, докато при нас са достатъчни няколко ножици за рязане на метал, за да се преодолее", казва той.

Корупцията продължава да съществува в българската гранична полиция, коментира още Мартенс. "Има случаи на опитни гранични служители, които напускат работа и се присъединяват към контрабандните мрежи, за които работят като високоплатени "консултанти" с добри връзки с бившите си колеги", пише изданието.

Вестникът коментира накратко и политическата ситуация в България преди изборите и обръща внимание на това, че е възможно и след петите избори за последните 2 години в парламента в София няма да има ясно изразено мнозинство.


И България "изтласква" мигранти

Журналистът на ФАЦ е разговарял и с Лена Бориславова, която казва, че с обещаните средства от ЕК България ще укрепи границата си, за да спазва стандартите за правата на човека и изискванията за национална сигурност. Но докато тя обръща внимание на това, че е редно да се прави разлика между икономически мигранти и истински кандидати за убежище, много от политиците, включително Атанасов или австрийския канцлер Нехамер, искат най-вече друго: границата да стане непропусклива, така че да бъдат възпрепятствани всички - и мигранти, и бежанци, да влизат на българска земя.

Известно е, че Гърция масово "изтласква" мигранти, без да разгледа молбите им за убежище. Изданието посочва, че България също използва тази практика. Росица Димитрова, шефката на българската Гранична полиция, неотдавна е била цитирана да казва, че през последната година обкщо 165 000 души са били възпрепятствани да влязат нелегално в страната.


Мигрантите искат да стигнат до Западна Европа

"Фактът, че почти никой от тези, които успяват да стигнат до България и могат да подадат молба за убежище, не иска да остане в страната, не се оспорва от никой от събеседниците в София. Повечето от мигрантите искат да отидат в Германия или Франция, където не ги екстрадират, даже и тогава, когато молбите им за убежище бъдат отхвърлени със съдебно решение.

Има стотици хиляди такива случаи в Западна Европа. Именно те допринасят за това, че нарушенията на закона по външните граници на ЕС, като например в Гърция или България, негласно се толерират в ЕС", заключава Мартенс.

#гранична ограда #ФАЦ #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »