Еврокомисарят Тиери Бретон обясни каква е схемата за муниции от България за Украйна

Еврокомисарят Тиери Бретон обясни каква е схемата за муниции от България за Украйна
ЕК
A A+ A++ A

Кръгова търговия - това е схемата, чрез която България може да помогне за въоръжаване с муниции на Украйна.

Българските фирми "имат капацитета да увеличат доставките до настоящите си клиенти, които са членове на ЕС. Страните, които имат запаси, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да увеличат продукцията си, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция", казва еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон за "Политико" по повод вчерашната си визита в София и в оръжейните заводи в района на Сопот.

Според брюкселското издание той е оглеждал за фабрики в България, които да се включат в мащабно увеличаване на производството на боеприпаси за доставка на Украйна. Говорейки за "Политико", докато е в България, той казва, че е време да се премине от планове към действие, да се идентифицират фабриките, които могат бързо да увеличат производството, какви са техните нужди и капацитет и да се предвидят потенциални проблемни места във веригата за доставки.

"Миналата седмица (върховният представител на ЕС по външните работи) Жозеп Борел и аз предложихме този план за увеличаване на производството и сега съм на място", допълва Бретон. След посещението на три "класифицирани производствени площадки" - едната от тях е държавната ВМЗ, той коментира, че "България има добър капацитет да увеличи значително производството в рамките на времева рамка, която може да е съвместима с това, което търсим", казва Бретон.
Запитан за потенциалния риск да се разчита на страна с прословуто приятелски настроен към Русия елит, Бретон настоява, че е останал насърчен от положителните сигнали от служебното правителство в София и не се притеснява за надеждността на страната, когато става въпрос за попълване на запасите от муниции на страните от ЕС.

"Не виждам особени политически рискове", настоява Бретон и на въпрос за проруската позиция на Радев, посочва "Политико". "Министърът на отбраната, който е много близък с настоящия президент, ме покани на това посещение днес."

България е в безизходица, откакто прозападното правителство на премиера Кирил Петков беше принудено да подаде оставка миналия юни, като предстоят нови избори след няколко седмици, обяснява изданието.

Еврокомисар Тиери Бретон ще пътува също до Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния като част от "отбранителна обиколка" на страни, които имат потенциала да увеличат производството на муниции, съобщава "Дневник".#оръжие за Украйна #Тиери Бретон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Какъв е предпочитаният ви начин за придвижване до работа?