Обвинен за участие в групата около Къро: Информацията в списъците и флашките не е вярна

Обвинен за участие в групата около Къро: Информацията в списъците и флашките не е вярна
inews.bg/Марио Евстатиев
A A+ A++ A

Софийският апелативен съд остави в ареста Дилиян Георгиев - един от групата, в която е открит списъкът със заплашвани магистрати, предаде БТА.

По-рано на брифинг от прокуратурата съобщиха, че в имоти на обвиняеми, част от организирана престъпна група, е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи, както и флашки с аудиозаписи.

Бяха споменати имената на много публични лица - на знаковия за криминалния свят Красимир Каменов-Къро, на Бойко Борисов, на бившия банкер от КТБ Цветан Василев ("Цецо от Белград"), на Асен Василев (споменат като "Кокорчо"), на бизнесмена Пламен Бобоков, на журналиста Димитър Стоянов от BIRD, на ПП и ДБ и много други.

По цялото разследване засега има двама обвиняеми с инициали Т.И. - за изнудване, и Д.Г. - за разпространение на наркотици. Първият е напуснал страната и ще бъде обявен за издирване. Вторият е задържан. Досъдебното производство е образувано на 14 септември 2022 г. след получен секретен доклад от служби за сигурност, посочиха от прокуратурата. То е започнало по разследване срещу престъпна група за изнудване и притежание на големи количества наркотици с цел разпространение и данъчни престъпления.

Именно Дилиян Георгиев - обвинен за притежание на наркотици, днес беше оставен в ареста. При обиските в дома му са били открити 121 грама бяло вещество и две флашки, а при претърсване на имоти на двама обвиняеми, е открит и списък, озаглавен “Вредители за уволнение”. В него фигурират имената на съдии, прокурори и магистрати.

Пред съда днес Георгиев заяви, че информацията в списъка и флашките е невярна.

"Съвестта ми е чиста. Имам три деца. Това е фарс, цирк и набедяване. Имам и внук. Никога не съм си помислял да продавам наркотици. След децата си, обичам държавата си, а обвиненията, че работя срещу републиката са скалъпени", обяви той пред съда.

Единият от адвокатите му - Христо Ботев, заяви че е спорен начинът, по който е станало претърсването. Става дума за порочна практика за поемни лица да бъдат ползвани курсанти от МВР. Според съда няма законова пречка това да се случи.

Ботев цитира показания на бивша приятелка на Георгиев, според която обвиненият някога е употребявал наркотици. Това според защитата не означава, че намерените наркотици в дома му са негови. Освен това пликът, който е иззет, е бил под масата в хола, а не в сейф в жилището.

Прокуратурата твърди, че в дома на Д.Г., са намерени голяма сума пари в евро и напечатан лист със следния текст (на английски език):

„Здравей, скъпи приятелю, доколкото разбрах, всичко е окей по темата. Продължавайте така. Когато приключим, ще сме всички щастливи. Изпращам ти парите за разноските на Димитър и нашите други приятели. Ако имаш нужда от повече, може да ми се обадиш или да се обадиш на Дорин. Ние сме в непрестанен контакт с човека от Белград и всичко е в синхрон. Така че ние сме почти на финалната права и скоро ще пием шампанско. Поздрави!“

Намерен е и друг лист, в който се споменава "Цецо от Белград", "материал за продажба", "Каскета" и др., както и две флашки с 15 записа между 5-има души: обвиняемият Д.Г.; Красимир Каменов-Къро; неустановен засега журналист; неустановен приближен човек до Къро; Овидиу Семенски – с румънско и френско гражданство, обявен за международно издирване заради измама и участие в организирана престъпна група.

#Иван Гешев #Красимир Каменов - Къро #заговор #САС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »