Борисов предупреди: Ако дойде МВФ, първо ще поиска да продадем "Балкански поток"

Борисов предупреди: Ако дойде МВФ, първо ще поиска да продадем "Балкански поток"
Стоп кадър/ФБ/Бойко Борисов
A A+ A++ A

"Ако не управляват ГЕРБ, и дойде МВФ, първото което ще искат да продаде България, ще е "Балкански поток". Това е най-добрата инвестиция на България, от нея само ще печелим". Това предупреждение отправи в Търговище бившият премиер Бойко Борисов. Коментарът му бе във връзка с доклада на служебната финансова министърка Росица Велкова за финансовото състояние на държавата и предлаганите от нея мерки за стабилизация.

"Трябва да се направи правителство, което да удържи да не фалира държавата. Тя казва "ако не се направят всички тези неща, държавата отива във фалит. А ако това се случи, идва МВФ", посочи Борисов. И предупреди, че за фонда хората казват, че "където мине трева не никне". "Идва и казва - продавайте, режете и влезете на 3-те процента. Тя Велкова с това плаши министрите. И всички политици", обясни Борисов.

Той се възмути на предлаганите от служебния кабинет изменения в данъчното законодателство.

"Ще вкарат данъчни закони, всяка фирма в България ще плати на 33-34% данък. От гаражчето, фризьорското салонче, до "Шише Дажам". Ще ви оберат еднократно, защото малко ви обраха. Още един път да ви приберат парите. Ще вкарат проектозакон да върнат 20% ДДС на ресторантьори, туризъм - тези, които едвам оживяха по време на КОВИД. А сивата икономика няма да плати тоя данък, ще го платят белите фирми, които движат индустрията. И ще ви одерат с 3 млрд. Аbout, както се казва в Канада", предупреди лидерът на ГЕРБ.

Гордостта на ГЕРБ бе, че 12 г. държахме 10% плосък данък, най-ниският ЕС, посочи Борисов. И припомни, че заедно с ДБ, ДПС и "Български възход" са блокирали бюджет предлаган от служебния кабинет и са удължили старият. "Ако го бяхме приели, дупката в бюджета щеше да е 16-17 млрд. С ДБ свършихме много хубава работа, а сега са в коалиция е със същите, които го причиниха всичко това", посочи той.

И предупреди, че ако ударят бизнеса с огромен данък, той ще се насочи към сивата икономика, ще започне да води двойно счетоводство и да не плаща данъци. "Затова направихме 10% ДДС. Дано се вразумят", заяви лидерът на ГЕРБ.

Фискалният резерв се стопява и няма да стигне, предупреди Борисов. И посочи, че в него са Сребърният фонд и фонд "АЕЦ Козлодуй", които също не се пипат. В предлаганият бюджет липсва "Хемус", пътя Търново-Русе. "Нищо. Още поне 2-3 години застой. Ако ние управляваме това няма да се случва", обеща Борисов.

"Така предложеният бюджет няма да бъде приет. Ако след 2-ри няма ясно мнозинство, широка, тясна каквто я наричат, коалиция за управление, бюджет няма да бъде приет. Няма партия, която да иска да се кара с ресторантьори, с туризма, с бизнеса. И няма как да подкрепи такива закони. А като вкарат на 3% дефицит, няма кой да каже ще намаляваме заплати и пенсии. Накрая ще кажем: нищо няма да се строи, било каквото било. За да останат тези социални разходи. Това предизвикаха. И това ще се случи след 20 дена", прогнозира лидерът на ГЕРБ.

Голям производител на хляб се оплакал на Борисов, че произвежданият от него хляб се взима от веригите на 70 ст., а после се продава на лев и петдесет. "Ок, по-лъскави са, има продавачки, реклами, разходи. Но този го е сял, орал, млял, пекъл. А тоя със скъпата реклама го продава на 1,50 - 80 ст печалба. От всеки джоб. И безвремието, това че няма кой да защити хората води до това", заяви бившият премиер. "12 г. съм държал веригите да не източват на хората парите. Има едни 10-15% печалба нормална и толкова. На 70 ст да изкупиш хляба и да го продадеш на 1,5 си е жив обир", гневен бе той.

Етническата толерантност трябва да я пазим като зеницата на окото си, настоя бившият премиер. Това е в основата на ГЕРБ-СДС и така трябва да продължава, добави той.

"Аз винаги съм ценял партньорите и съм бил известен като най-дисциплинираният премиер в ЕС. Ние сме давани за пример как сме се справили с миграцията, Ковида, гръцката криза. И ни приеха в чакалнята на еврозоната, сега при тия параметри на инфлацията. Всички лъжи, изговорени за мен и за партията се опровергаха тези 2 г.", посочи Борисов.

"Падат банки в света, фалират. В момента една банка в Швейцария е в технически фалит. Знаете ли защо става това - финансирали са без обезпечение. Нашата държава в момента е в същото състояние. Хазартно се раздадоха много пари, за да се купят през заплати и пенсии избори, през това време да се разправят с опозицията и да няма кой да ги събори каквото и да се случва. Това е цялата схема", заподозря той, цитиран от "24 часа".


#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"