Демерджиев: Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си

Демерджиев: Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си
A A+ A++ A

„Не съм участник в този филм или сериал. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ. Това не е наша разработка. Не мога да преценя дали това е абсолютно коректно”. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред NOVA.

Той коментира изнесените данни вчера от прокуратурата, според които главният прокурор е обект на атаки от олигарси, че има заплашвани прокурори и съдии.

„Това, което има като информация при нас, не е достатъчно, за да кажа дали има такъв тип организация. Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата. Ако има такива хора, които са се обединили, за да дескридитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да изобличат тези хора и да внесат обвинителния акт в съда”, каза Демерджиев.

„Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея. Той не може да бъде жертва”, каза вътрешният министър.

Относно лицето, назовано с прякора Къро, Демерджиев каза: „Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно. Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент”, каза Демерджиев.

Запитан дали въпросният човек има връзка с „частната граница” и „Капитан Андреево”, Демерджиев каза: „Има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други лица от криминалния контингент”, потвърди вътрешният министър.

„В крайна сметка трябва да съберем доказателства, ако смятаме, че тези хора вършат престъпления. Когато говорим за дейността там, не говорим за същинска престъпна дейност. Говорим за случай, в който държавата назад във времето е предоставила определени дейности на едно частно дружество, зад което стоят такива хора”, продължи Демерджиев.

Припомняме, че в четвъртък списък с имена на магистрати беше открит в имоти на обвиняеми лица, част от организирана престъпна група. В него фигурират следователи, прокурори и съдии, които са ставали обект на заплахи.

#МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »