Руските ВМС въоръжават подводниците си с хиперзвукови оръжия

Руските ВМС въоръжават подводниците си с хиперзвукови оръжия
A A+ A++ A

Руските военноморски сили възнамеряват да въоръжат своите подводници с модерни хиперзвукови оръжия, предаде ДПА, като се позова на ръководителя на руските ВМС, съобщи БТА.

"Нека никой не се съмнява, че ще го направим", заяви ръководителят на руските ВМС адмирал Николай Евменов в интервю, публикувано във вестника на руските въоръжени сили "Красная звезда". Адмиралът не посочи конкретна дата за превъоръжаване на подводния флот с новите ракети.

Евменов уточни, че на служба в руските ВМС в момента са десет типа подводници. Модерните управляеми ракети "Калибър" са били тествани на подводници от второ поколение, каза той "и днес всички подводници на служба могат да бъдат въоръжени с тях, включително стратегическите подводни крайцери". Следващата стъпка след това би била те да бъдат модернизирани с хиперзвукови ракети, добави Евменов.

Русия досега е представила три вида хиперзвукови ракети – "Авангард", "Циркон" и "Кинжал", посочва ДПА. В момента се смята че и трите вида практически няма как да бъдат спрени от противовъздушни системи заради изключително високата им скорост. Ракетите "Циркон" са на въоръжение на кораби и потенциално могат да носят ядрени бойни глави. Засега обаче само един кораб от руските ВМС е въоръжен с тях.


#хиперзвуково оръжие #подводници #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай