Путин: Китайският мирен план може да е основа за решение на кризата с Украйна

Путин: Китайският мирен план може да е основа за решение на кризата с Украйна
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин заяви, че китайският мирен план може да е основа за решение на кризата с Украйна, когато Киев и Западът са готови за това. Преди минути приключиха официалните разговори между Путин и китайският президент Си Дзинпин.

След тях руският държавен глава увери, че Москва е готова за възобновяване на мирните преговори с Киев възможно най-скоро.

Путин изрази желание китайският бизнес да измести западните компании в Русия и съобщи, че Москва помага за изграждането на ядрени централи в Китай. Двамата лидери са обсъдили проекта за газопровод "Силата на Сибир-2", който предвижда доставка на 50 милиарда кубични метра газ за Китай.

Почти театрално посрещане на китайския президент в Кремъл. Си Дзинпин и Владимир Путин, влязоха от различни врати в най-тържествената зала в Кремъл - Георгиевската. Двамата лидери минаха по червени пътеки, за да се срещнат по средата, на фона на огромни знамена. Последваха изпълнения на химните на Китай и Русия.

Последваха разговори - първо в тесен, след това и в широк формат. Си поиска засилена координация с Москва, а Путин каза, че Русия е готова да задоволи търсенето на ен енергийни ресурси от Китай.

"Китайско-руските отношения показват здрава и устойчива динамика. Задълбочава се политическото доверие и се увеличават общите интереси, сближават се народите ни. Знам, че в Русия стремително се изпълняват националните цели за развитие до 2030 година. Предлагам да укрепваме координацията и взаимодействието за получаване на допълнителни резултати то практическото ни сътрудничество", заяви китайският президент Си Дзинпин.

"Ще напомня, че през декември миналата година, по време на видеоконферентния разговор с г-н Си Дзинпин, се разбрахме да помислим за нови цели на нашето сътрудничество. И за това посещение бяха подготвени два важни концептуални документа - съвместно заявление за всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие, с които навлизаме в нова епоха. И план за развитие на руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 година", допълни руският президент Владимир Путин.

С най-голям интерес се следи ситуацията около планирания газопровод "Силата на Сибир 2", с който износът към Европа трябва да се пренасочи на изток.

Въпросът е колко бързо може да стане това, тъй като в момента газопроводната мрежа на Русия за европейския пазар, не е свързана с тази за азиатския. Енергетиката беше сред акцентите в разговора на Си с руския премиер Михаил Мишустин.

"Стратегически характер има и нашето енергийно сътрудничество, което обхваща - газ, нефт, нефтени продукти, въглища, електроенергия, атомната енергия за мирни цели. Успешно се реализират мащабни енергийни проекти", заяви Михаил Мишустин, министър-председател на Русия.

Мишустин подчерта, че въпреки неблагоприятните международни фактори, стокообменът между Москва и Пекин продължава да се увеличава. Си изрази радост от посещението си и покани Мишустин в Китай.

"Нека подчертая, че механизмът за редовни срещи между премиерите трябва да бъде възстановен бързо. Каня Ви да посетите Китай възможно най-скоро, за да можете да установите тесни връзки с новия министър-председател Ли Цян. Много съм доволен да се срещна с ваши колеги и членове на руското правителство", каза още президентът на Китай.

И докато Си Дзинпин беше в Москва, японският премиер Фумио Кишида изненадващо посети Киев, за да засвидетелства подкрепата си за Украйна. Според анализатори, посещенията на лидерите на двете държави, които се приемат за регионални съперници, в столиците, които воюват от двете страни на фронта, е показателно.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »