Републиканци притискат Байдън да изпрати касетъчни бомби на Украйна

Републиканци притискат Байдън да изпрати касетъчни бомби на Украйна
A A+ A++ A

Четирима представители на републиканците в Конгреса призоваха американския президент Джо Байдън да изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна, предаде Ройтерс. В писмо, изпратено до Белия дом, те твърдят, че администрацията на президента се опасява, че подобно действие ще бъде възприето от Русия като ескалация на конфликта, отбелязва агенцията.

Украйна иска да получи касетъчна бомба МК-20 и 155 милиметрови артилерийски касетъчни снаряди, съобщи Ройтерс по-рано този месец.

Киев призова членовете на Конгреса да притиснат Белия дом да одобри изпращането на оръжията.

Писмото критикува Байдън за "нежеланието му да предостави на Украйна правилния вид и достатъчно количество от оръжие с голям обсег и маневрени способности", с което да се постигне пробив в борбата срещу руските сили.

Писмото е подписано от Джим Риш - главния републиканец в комисията по външни отношения на Сената, Роджър Уикър - главния републиканец в комисията по въоръжените сили на Сената, Майк Маккол - председателя на комисията по външни работи на Камарата на представителите и Майк Роджърс - председателя на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите.

Изобщо не е сигурно, че администрацията на Байдън ще подпише трансфера, отбелязва агенцията.

Касетъчните боеприпаси, забранени от повече от 120 държави, обикновено освобождават голям брой по-малки снаряди, които могат да поразят безразборно райони в широк радиус и да застрашат живота на цивилни.

#Байдън #Джо Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »