На С. Македония й е по-важно да се гаври с България, отколкото да е в ЕС! Заличават българските клубове в Охрид и Битоля

На С. Македония й е по-важно да се гаври с България, отколкото да е в ЕС! Заличават българските клубове в Охрид и Битоля
A A+ A++ A

Очертава се заличаването и на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, същата е съдбата му като на "Иван Михайлов" в Битоля, коментира в "Денят започва" по БНТ журналистът Владимир Перев.

По думите му това ще създаде пречки за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Според него в РСМ има неуважение към европейските закони и етика.

"Реакцията на България - главната тежест е върху действията на Министерството на външните работи, важна е и позицията на президента Румен Радев", допълни Владимир Перев.

Очаква се българското външно министерство да коментира решението на властите в Скопие да заличат от централния регистър българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

Решението идва след като миналата седмица правителствена Комисия за имена на организации и сдружения в Северна Македония се произнесе с негативно становище за името на клуба.

Според Комисията наименованието се свързва с фашистка идеология и накърнява националните чувства на македонския народ, което е в нарушение на приетите промени в Закона за организациите, сдруженията и политическите партии.

Комисията е препоръчала на министъра на правосъдието да вземе решение за заличаване на организацията от регистъра, което е подписано още същия ден.

За БНТ председателят на клуба Любчо Георгиевски заяви, че не са уведомени за решението. Посочи още, че ще търсят правата си в съда и ще продължат дейността си, както и досега.

Другият български клуб в Охрид "Цар Борис Трети" също получи негативно становище от Комисията по имената, като неговата съдба засега е неясна.

Срещу двата клуба имаше поредица от нападения, стрелба, опит за подпалване и протести. А българите в Северна Македония не са изненадани.

В Охрид бе пребит зверски и секретарят на българския клуб „Цар Борис Трети” Християн Пендиков. Биячите искали да го убият, защото е българин. Той и близките му все още получават заплахи.

#Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"